Artikelen Klimaat(verandering)

Afkoppelen - Wethouder Bart Porskamp geeft het goede voorbeeld

Afkoppelen, het is een hot item tegenwoordig. Maar wat is het precies en waarom zou je het doen? Wethouder Bart Porskamp legt het uit: “Afkoppeling is niets anders dan het voorkomen dat het regenwater rechtstreeks in het riool komt. Dit doe je door de regenpijp af te zagen en het water in je tuin te laten lopen. Het is echt heel eenvoudig; een zaag, een koppel- of sluitstuk en een dopje en je bent klaar. Het is natuurlijk het mooist om het water op te vangen, bijvoorbeeld in een regenton. Dat water kun je weer gebruik om je planten te besproeien.”

Laat het regenwater niet direct het riool inlopen!

Klimaatrobuuste tuinen, de gemeente Oost Gelre ziet het graag. Die tuinen zijn voorzien van veel groen en zo weinig mogelijk complete verhardingen. Ook het behouden van het regenwater op eigen terrein is een belangrijk aspect. Afkoppelen dus, ofwel het regenwater van het riool afhalen. Het is zonde om regenwater rechtstreeks het riool in te laten stromen. Daarmee belast je de verderop gelegen waterzuivering onnodig. Én je bent goed bruikbaar water kwijt.

Lievelderstraat in Groenlo vergroend door geveltuintjes

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je er mee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën... Deze week een interview met Koen Klein Tuente, initiatiefnemer van de geveltuintjes in de Lievelderstraat in Groenlo.

Vergroenen kan altijd, in een grote maar ook in een kleine tuin

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je ermee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën.

Klimaatverandering, hoe gaan we daarmee om?

Extreme regenval, droogte én hitte komen steeds vaker voor

Het klimaat verandert. Dat zien we overal om ons heen. Dicht bij huis merken we dat aan het toenemen van het aantal heftige hoosbuien. Met als gevolg vaker ‘water op straat’, zoals vorige maand nog in Groenlo. Maar ook kampen we steeds vaker met langere periodes van hitte en droogte. De grote vraag is: Hoe kunnen we ons beter aanpassen aan dat veranderende klimaat? In vaktermen noem je dat: klimaatadaptatie. Eén ding is zeker; we zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen.