Wilma van der Donk, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk

Wilma van der Donk woont in Groenlo, is getrouwd met Henk Gerrits en is gezinscoach en maatschappelijk begeleider bij Vluchtelingenwerk. Zij vertelt ons over haar ervaringen van de afgelopen tijd en hoe het begeleiden van nieuwkomers haar leven heeft verrijkt.

Het begin…

Wilma op het eiland Lesbos met een jong meisjeWilma is bij Vluchtelingenwerk begonnen nadat zij in september 2015 met haar man Henk op vakantie was op Lesbos. Daar zagen zij met eigen ogen de duizenden vluchtelingen aankomen in rubberboten. Wilma: “Na Lesbos ging er bij mij een knop om. Het had mij zo aangegrepen dat ik ook hier wat wilde betekenen voor hen. Ik heb mij toen aangemeld bij Vluchtelingenwerk. Sindsdien begeleid ik, samen met veel andere vrijwilligers, nieuwkomers de eerste 8 maanden nadat zij ergens gevestigd zijn. In mijn geval is dat veelal in Groenlo. Ik werk hierbij onder andere samen met Han Hilderink, die ook vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk is.”

Samen veel voor elkaar krijgen

“Als maatschappelijk begeleider/gezinscoach begeleiden we nieuwkomers in hun eerste periode in de nieuwe woonplaats. Wij zorgen dat administratief alles geregeld wordt. Denk bijvoorbeeld aan gas, licht, water, school en sociale dienst, belastingen, huisarts, zorgverzekering etc. Dat is veel werk. En dan moet er daarnaast binnen een paar weken heel veel gebeuren om mensen veilig en gezond te kunnen laten wonen. Een ultieme uitdaging om dit met weinig geld voor elkaar te krijgen. In mijn eigen netwerk heb ik de afgelopen tijd gemerkt dat heel veel mensen begaan zijn met hun lot en willen helpen. Ook de Vincentiusvereniging in Groenlo doet ontzettend veel! Dan merk je echt hoeveel je samen voor elkaar kunt krijgen in korte tijd! Dat is hartverwarmend.”

Blij met maatjesproject Oost Gelre

Wilma is heel erg blij met het maatjesproject dat nu van start gaat in onze gemeente. “In mijn werk als begeleider van meerdere gezinnen heb ik gemerkt dat een maatje voor één gezin of individu heel belangrijk is voor de participatie en integratie. Een maatje is iemand die het sociale deel voor zijn of haar rekening neemt. Die helpt met de inrichting, langskomt voor een kop koffie, meegaat om kennis te maken met de buren en het verenigingsleven, de belangrijke dingen in de plaats laat zien en (mee)helpt met de taal en de gewoonten te leren.” Er is daarbij ook begeleiding en ondersteuning vanuit de gemeente beschikbaar.

Ga de verbinding aan!

“De mensen die hier komen, hebben vaak helemaal niks meer. Eén rugzak met persoonlijke eigendommen. Ze zijn ontworteld en horen nergens meer bij. Ze zijn zó blij met oprechte aandacht en een uitgestoken hand. Het zijn mensen zoals jij en ik, die er graag zo snel mogelijk bij willen horen. Ik heb ervaren hoe ongelooflijk leuk het is om hen samen met anderen op weg te mogen helpen. Ik haal er veel voldoening uit en ben er een ander, rijker mens door geworden. Maatjes kunnen, naast de maatschappelijke begeleiding van Vluchtelingenwerk, heel veel toevoegen. Ze geven nieuwkomers houvast en het gevoel dat ze er mogen zijn, dat ze welkom zijn en gezien en begrepen worden. Dat wil toch ieder mens? Daarom zeg ik: ga de verbinding aan! Ga niet óver hen praten maar neem de moeite om mét hen te praten!” Dat is goed voor hen, maar ook voor ons als samenleving. Meld je aan als maatje!

Wilma van der Donk, Henk Gerrits en het zojuist herenigde gezin van vriend Naji. Ze wonen inmiddels elders, maar het contact blijft..Foto: Wilma van der Donk, Henk Gerrits en het zojuist herenigde gezin van vriend Naji. Ze wonen inmiddels elders, maar het contact blijft..

Meer weten van Wilma?

Ben je benieuwd naar Wilma’s ervaringen en wil je graag meer weten? Je mag altijd contact opnemen met Wilma, via wilma.vanderdonk@xs4all.nl.

____________________________

De hele maand november leest u meer over het maatjesproject in Oost Gelre op de gemeentepagina’s in de Elna en Groenlose Gids, op de websites van Oost Gelre en Samen in Oost Gelre en op Facebook. Deze week het verhaal van Wilma van der Donk uit Groenlo, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oost Nederland.