Wethouders krijgen rondleiding in nieuwe appartementen

“We zijn heel blij met dit soort initiatieven”

De wethouders Marieke Frank en Bart Porskamp kregen afgelopen week een rondleiding door de zes nieuwe appartementen aan de Goudsmitstraat en Bleumingsteeg in hartje Groenlo. Voorafgaand aan de bezichtiging werd de delegatie ontvangen op het kantoor van Cuistate Vastgoed B.V., de initiatiefnemers van de nieuw- en verbouw.

Mogelijkheden zien

Het oude pand, een gemeentelijk monument, aan de Goudsmitstraat stond al geruime tijd leeg. De VVV heeft er nog een tijd gezeten en daarna stond het verschillende keren te koop. Eigenaar Henny Kok van Cuistate zag de mogelijkheden, zeker in combinatie met de bouw van een nieuw appartementencomplex ernaast. “Ik vond alleen die bruine kozijnen in het oude pand foeilelijk; die wilde ik graag vervangen. Het bleek echter om oud Indisch hardhout te gaan en nog steeds van uitstekende kwaliteit. Die hebben we dus laten zitten.” Kok is trots op het eindresultaat. “Mede dankzij het werk van architect Herman van der Heijden. In eerste instantie had de gemeente wat twijfels bij de realisatie van de appartementen in de kap van het oude pand. De architect en ik wilden graag laten zien dat dat wel degelijk kon.” Architect Van der Heijden vertelt dat het eigenlijk de bedoeling was om pal tegen het oude pand aan te bouwen. “Maar die zijgevel, die niet origineel is maar wel heel mooi, wilde ik graag behouden. Daarom hebben we gekozen voor een entree tussen de twee panden in, met glas en een doorsteek naar de achterkant waar de parkeerplaatsen liggen. Het oude pand heeft uiteraard ook de nog de oude formele entree behouden.”

Initiatiefnemer en college staan voor het pand
V.l.n.r.: Herman van der Heijden, Stefan Kok, Henny Kok, Marieke Frank en Bart Porskamp. Zowel initiatiefnemer Henny Kok als het college onderstrepen het belang van bouwen naar behoefte.

Mensen kiezen voor Achterhoek

Wethouders Frank en Porskamp zijn blij met het initiatief van Cuistate: “Dit is heel mooi. Er is behoefte aan nieuwe woningen voor eigenlijk alle doelgroepen. Dit soort initiatieven draagt in belangrijke mate bij aan onze ambitie om meer woningen te realiseren in onze gemeente. Het is goed om te zien dat mensen willen investeren. Zes nieuwe woningen in het centrum van Groenlo, dat is fantastisch. Als gemeente investeren wij veel in allerhande voorzieningen, we zien dat dat zich nu uitbetaalt. Steeds meer mensen kiezen voor de Achterhoek.”

Goudsmidstraat in vroegere tijden
Ook in vroeger tijden stonden er al twee panden naast elkaar.

Direct duidelijkheid

Ook Kok is blij dat hij iets heeft kunnen betekenen voor de stad. “Het moet wel echt iets toevoegen. Het transformeren van het oude pand én de bouw van het nieuwe complex is een mooie uitdaging geweest. Deze regio heeft veel te bieden hoor, het is een gebied met potentie. We moeten samen de ambitie hebben om dat potentieel te benutten. De 6 nieuwe appartementen, allemaal met minimaal twee slaapkamers én een balkon of tuin, een luxe keuken en dito badkamer, gezamenlijke lift én overal mooi uitzicht, zijn bijzonder in trek.”

Wethouders Frank en Porskamp onderkennen de behoefte. “In de kleine kernen maken we flinke stappen om in de behoefte te voorzien. Voor Groenlo en Lichtenvoorde maken we gebruik van een zogenaamde menukaart voor mensen met bouwplannen. We willen graag heel snel duidelijkheid geven over de haalbaarheid van de verschillende plannen. Met de menukaart kunnen initiatiefnemers direct zien of hun project kans van slagen heeft. We gaan voor kwaliteit en snelheid vanuit de behoefte die we zien.”