WastePartners: geen verspilling maar duurzaam aan de slag!

WastePartners is een professionele werkplaats voor bedrijfs(vracht)auto’s uit de afvalverwerkende sector. Het bedrijf op bedrijventerrein De Kamp in Lichtenvoorde gaat volop met de tijd mee. Verspilling van water is verleden tijd doordat hemelwater wordt gebruikt. Het bedrijf bezuinigt daarnaast fiks op gas- en elektriciteitsverbruik. WastePartners is dus ‘very good’ bezig! Wat zijn de voordelen van een duurzame bedrijfsaanpak en hoe bevalt het in praktijk? Een mooi voorbeeld in het kader van Klimaat Klaor!

De eerste indruk, bij aankomst bij het pand, is bedrieglijk: er is vooral veel steen en straat te zien en weinig tot geen groen. Is dit nu een duurzaam bedrijf? Jazeker! Bedrijfsleider Ronny Stapelbroek geeft een rondleiding. Hij toont onder andere de hemelwaterafkoppeling, zonnepanelen op het dak en de vleermuis- en vogelkasten op de gevel. Toen het bedrijf in 2012 toe was aan de bouw van een nieuwe werkplaats, startte de duurzame aanpak van WastePartners.

Nieuwbouw met ‘Very Good’ certificaat

“Het was een flinke investering, maar nu staat er een fijne werkplaats met veel licht en ruimte. Medewerkers doen er graag hun werk en het bespaart ook nog eens kosten. Het werd niet zomaar nieuwbouw, maar een nieuwbouw volgens de eisen van BREEAM Nieuwbouw en Renovatie. Dat is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheid. Zelf vinden we het belangrijk om duurzaam te ondernemen. Maar we willen ook onze klanten laten zien dat we een modern en duurzaam bedrijf zijn”, vertelt Ronny. WastePartners ontving de status ‘Very Good’.

Duurzaam in de praktijk

De praktische voordelen van de duurzame nieuwbouw zijn talrijk. “Het hemelwater dat op het dak terecht komt, wordt opgevangen en afgevoerd naar de waterkelder. 1000 m3 van dit schone opgevangen water wordt vervolgens gebruikt voor het wassen van voertuigen en containers. In de oude wasplaats werd ongeveer 1100 m3 leidingwater per jaar gebruikt, dus tel uit je winst. Het hele gebouw en het warme water in de wasplaats wordt verwarmd met een houtkachel. Die wordt gestookt op CO2-neutrale pellets. Zo besparen we ook zo’n 83.000 m³ aardgas per jaar. En op het dak zijn 188 zonnepanelen aangebracht, die voor 33% in onze stroombehoefte voorzien”, somt Ronny op.

duurzame wasstraat

Wateroverlast voor de deur

“Afgelopen september viel er een zware stortbui. Die leverde recht voor onze deur wateroverlast op. Het is hier sterk bebouwd en bestraat, dat is de oorzaak. Bovendien zitten wij hier aan de Dieselstraat op een relatief laag deel van het bedrijventerrein. Bij een forse bui stroomt het water hier al gauw door de straat. Doordat we het hemelwater opvangen en hergebruiken, helpen we mee om de wateroverlast op dit terrein te beperken. Dus bij deze de oproep aan onze collega-bedrijven om dit ook te doen! Dat scheelt iedereen natte voeten. En geef toe: het is sowieso zonde als schoon water zomaar in het riool verdwijnt!”, aldus Ronny.

Klimaat Klaor affiche met de tekst "Laat de sneeuwbal rollen"

Wat is Klimaat Klaor?

Klimaat Klaor is een pilot ingegeven door klimaatverandering. Droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en hittestress spelen rond Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde steeds meer een rol. Bewoners, ondernemers en organisaties zetten zich in voor een veerkrachtig gebied dat tegen een stootje kan. Klimaat is daarbij verbindend thema. Samen versnellen we mooie plannen uit het gebied, die raken aan groen, bodem, water en klimaat. Dit voor een aantrekkelijk gebied om te wonen, te ondernemen en te recreëren.

Heb jij ook een idee of initiatief?

Neem dan contact op met gebiedsmakelaar Richard Trenning. Hij is te bereiken via tel. 06 – 23 46 56 29 of r.trenning@klimaatklaor.nl. Op www.klimaatklaor.nl staan meer mooie en praktische voorbeelden.