Waarom je watervogels beter niet kunt voeren

Watervogels kunnen ziek worden doordat mensen ze voeren. Ook de waterkwaliteit van vijvers en kleine plassen gaat door het voeren achteruit. Om mensen hierop te wijzen, hebben we op 4 plekken borden geplaatst. Hiermee roepen we inwoners op om watervogels niet te voeren. We werken hiervoor samen met Waterschap Rijn en IJssel, met als doel een gezonde leefomgeving, met schoon water in de wijk.

De borden zijn geplaatst op de volgende locaties:

  • gracht in Harreveld
  • muziekkoepel Zieuwent
  • gracht Groenlo bij dierenverblijf
  • Kievitstraat Lichtenvoorde

Wat zijn de nadelen van het voeren van watervogels?

Wie kent het niet: samen met kinderen brood voeren aan de eendjes? Maar brood, hoe goed bedoeld ook, is niet goed voor de gezondheid van de dieren. Overtollig brood blijft vaak op het water liggen, waardoor het water troebel wordt. Dat bevordert de groei van blauwalg. Dat geldt ook voor de groei van deklagen van draadwieren en kroos, met zuurstofloos water als gevolg. Hierdoor sterven vissen en gaat het water stinken. En daar hebben andere dier- en plantensoorten ook weer last van. Daarnaast trekt het voedsel ook ziekteverspreiders aan, zoals ratten en ander ongedierte.

Wat is een blauwalg eigenlijk?

Steeds vaker worden er in Gelderland gevallen van blauwalg geconstateerd. Dit is ook te zien als een belangrijke graadmeter voor de waterkwaliteit. Maar wat is blauwalg eigenlijk? De naam ‘blauwalg’ is verwarrend. Het gaat hier namelijk niet om een plant of alg, maar om een bacterie. Deze bacterie gedijt goed bij temperaturen tussen de 20 en 30 graden. Verder houden ze van lichtarm, luw en voedselrijk water. Sommige soorten blauwalg scheiden giftige stoffen uit, waar mensen en dieren ziek van kunnen worden.

Hoe schoner het water, hoe minder kans op blauwalg

Door klimaatverandering wordt het warmer en de periodes van droogte duren langer. Door die temperatuurstijging, in combinatie met vervuiling, is het water in vijvers, kleine plassen en watergangen, extra kwetsbaar voor blauwalg. Kortom, alle reden om met elkaar te zorgen dat het water zo schoon mogelijk blijft!

Bord met regels over het niet voeren van watervogels bij de vijver aan de Kievitstraat