Vuurwerk en carbidschieten in Oost Gelre tijdens Oudjaar 2021/2022

Oud en Nieuw 2021/2022 is in Oost Gelre redelijk rustig verlopen. Ondanks het vuurwerkverbod werd er wel vuurwerk afgestoken. Ook werd er op veel plaatsen carbid geschoten.

Net zoals vorig jaar moest het carbidschieten van te voren bij de gemeente worden gemeld. Er zijn 58 meldingen gedaan. De boa’s hebben een groot aantal locaties bezocht. De meeste mensen hadden het goed voor elkaar. Een paar locaties bleken zich niet gemeld te hebben. Op meerdere plekken hebben de boa’s voorlichting gegeven over hoe je veilig carbid kunt schieten. Ondanks dat niet iedereen zich aan de groepsgrootte van maximaal 4 personen hield, waren er geen problemen.

Hier en daar werd in de week voorafgaand wel veel - soms zwaar -  knalvuurwerk afgestoken. Dat is in die buurten als overlast ervaren. Ook zijn een aantal afval- en hondenpoepbakken opgeblazen. Andere bakken zijn daarom afgesloten en deze worden in de loop van de week weer geopend. Ook enkele verkeersborden zijn zwaar beschadigd door vuurwerk en moeten worden vervangen. De schade bedraagt bijna tienduizend euro.

Burgemeester Bronsvoort: “Gelukkig is Oud en Nieuw in Oost Gelre gemoedelijk verlopen. De brandweer hoefde niet in actie te komen. De politie kon ongehinderd aan het werk. Er zijn geen ongelukken gebeurd. De mooie traditie van het carbidschieten is op een goede manier in ere gehouden. Fijn dat we met elkaar in coronatijd op deze manier een bescheiden feest kunnen vieren. Een smet op het geheel is wel de zinloze vernieling van een aantal verkeersborden en afval- en hondenpoepbakken. Als het lukt de daders te achterhalen, zal de schade worden verhaald. Het gebruik van (illegaal) zwaar vuurwerk baart ook zorgen. Het veroorzaakt niet alleen overlast, maar is ook erg gevaarlijk.”

Of er door vuurwerk nog andere schade is veroorzaakt, is op het moment van publicatie van dit artikel nog niet voor alle dorpen bekend. De komende dagen wordt dat duidelijk.

Carbid schieten met een melkbus en een voetbal