Vrijwillige vuurwerkvrije zone? Vraag het aan!

Deze jaarwisseling ondersteunt de gemeente Oost Gelre initiatieven van inwoners die met elkaar afspreken om tijdens de jaarwisseling in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Dit kan gaan om een straat, pleintje, speeltuin of stuk groen in de buurt. De gemeente stelt gratis borden beschikbaar waarmee bewoners het vrijwillige vuurwerkvrije gebied kunnen markeren. Burgemeester Annette Bronsvoort: “Het doel van deze actie is dat je rekening houdt met anderen.”

Op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren ziet burgemeester Bronsvoort geen aanleiding om vuurwerk te verbieden in de hele gemeente of delen daarvan. Er is relatief weinig vuurwerkschade, de meeste mensen ruimen hun vuurwerkafval zelf op en er komen weinig klachten binnen. “Natuurlijk volg ik de landelijke ontwikkelingen hierin. En als dit tot maatregelen leidt voeren we die door. Maar op dit moment ben ik ervan overtuigd dat de inwoners het samen prima kunnen oplossen. Daarom ben ik ook best enthousiast over het idee van vrijwillige vuurwerkvrije zones. Het initiatief maar ook de uitvoering ligt bij de buurt zelf.”

Elkaar aanspreken

Het initiatief hoeft niet alleen van een straat of wijk te komen. Het kan ook de omgeving van een dierenpark of zorgcentrum zijn. ”Volgens mij leven we nog in een gemeente waar we elkaar kunnen aanspreken op gedrag. Dat is ook de kracht van een vrijwillige vuurwerkvrije zone. In het uiterste geval kun je natuurlijk altijd een beroep doen op de politie of de BOA. Maar ook hun capaciteit en beschikbaarheid is beperkt. We moeten het echt samen doen.”

Borden in de straat

De gemeente ondersteunt deze initiatieven met borden die de buurt of wijk zelf neerzet en weer verwijdert. Een van de buurtbewoners vraagt de vrijwillige vuurwerkvrije zone aan bij de gemeente. Dit kan via het online aanvraagformulier. Op de borden staat een tekst die duidelijk maakt dat het om een vrijwillige vuurwerkvrije zone gaat. Daarnaast krijgen de initiatiefnemers een aantal tips aangereikt voor de uitvoering.

Informatie

Bekijk alle informatie over de vrijwillige vuurwerkvrije zone. Op deze pagina staat ook de link naar het aanvraagformulier.

Bord Vuurwerkvrije zone