Vragen van inwoners n.a.v. coronabesmetting bij medewerkers Vion Groenlo

Hieronder een aantal vragen die we o.a. via social media voorbij hebben zien komen. We hebben ze voorgelegd aan de GGD voor beantwoording. In zijn algemeenheid gelden natuurlijk de richtlijnen van het RIVM, zoals: regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand houden, thuis werken en drukte vermijden.

Ik zie nog steeds activiteit bij Vion in Groenlo. Het bedrijf was toch dicht?

Antwoord: De slachterij van Vion is dicht. Vion Retail, aan de andere kant van de weg, is nog wel gewoon in bedrijf. 


Hebben de besmette medewerkers van Vion zich ook in Groenlo opgehouden, boodschappen gedaan, etc.? Loop ik daardoor risico?

Antwoord GGD: Die kans is erg klein; er is geen groter risico dan voor de bevolking elders in Nederland.
 

Ik ben een toeleverancier van Vion en kom er met enige regelmaat. Welke maatregelen moet ik nu nemen? Wat betekent dat voor mijn eigen medewerkers en gezin?

Antwoord GGD: Tijdens het afleveren van goederen is er over het algemeen minder lang en minder intensief contact dan wanneer medewerkers naast elkaar werken. Met inachtneming van de 1,5 meter afstand en goede handhygiëne, zoals geadviseerd door de overheid, is het risico op besmetting klein en niet groter dan voor de algehele bevolking geldt. Heeft u deze richtlijnen niet juist gevolgd? Blijf dan tot 14 dagen na het laatste bezoek aan Vion thuis en houd uzelf goed in de gaten. Bij klachten kunt u contact opnemen met de GGD.
 

Ik woon naast / in de buurt van een medewerker van Vion. Moet ik nu in quarantaine?

Antwoord GGD: Alleen mensen in hetzelfde huishouden en mensen die direct onbeschermd contact met een corona-patiënt hebben gehad, gaan in quarantaine.
 

Mijn kinderen zitten op school bij kinderen van ouders die er werken. Moet ik bijzondere voorzorgsmaatregelen nemen?

Antwoord GGD: Nee, de medewerkers van Vion hebben instructies van de GGD gekregen en houden zichzelf in de gaten. Bij klachten zullen zij volgens de richtlijn met hun gezin in isolatie gaan.
 

Ik woon in de buurt van het slachthuis. Loop ik een verhoogd risico?

Antwoord GGD: Nee, coronabesmetting vindt plaats door druppels overgedragen wanneer je binnen 1,5 meter van een coronapatiënt komt.
 

Ik heb familie en vrienden die bij Vion werken. Welk risico loop ik? Welke extra maatregelen moet ik nemen? Kan ik ze bezoeken?

Antwoord GGD: De medewerkers van Vion hebben instructies van de GGD gekregen en houden zichzelf in de gaten. Zij zullen 2 weken in quarantaine thuis blijven. Daar hoort bij dat ze geen bezoek ontvangen of anderen een bezoek brengen. Door deze maatregel is het risico op besmetting niet groter dan als u bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat.
 

Ik ben op bezoek geweest bij een medewerker van Vion. Kan ik nu ook getest worden?

Antwoord GGD: Als die medewerker positief is (dus besmet) en u bent daar langer dan 15 minuten mee in contact geweest, kunt u contact opnemen met de GGD voor een test. Is de medewerker negatief (dus niet besmet), dan hoeft u verder niets te doen.
 

Hoe weet ik of vlees veilig genoeg is om te eten?

Antwoord: Op deze en soortgelijke vragen over voedsel vindt u informatie op www.voedingscentrum.nl, in het bijzonder op de pagina met veel gestelde vragen: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/kun-je-coron...
 

Meer informatie