Verzetsheld Joep ter Haar heeft zijn eigen plantsoen

Sinds vrijdagmiddag 24 juli heeft Lichtenvoorde een Joep ter Haar plantsoen, vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar. De onthulling van het naambord gebeurde door wethouder Karel Bonsen, samen met de 93-jarige zus van Joep, mevrouw Corry Hübers-ter Haar, en zijn kinderen, Rita Jetten-ter Haar en Johan ter Haar. De familie Ter Haar was in groten getale afgereisd naar de Achterhoek voor dit bijzondere moment. Een uitgesteld, maar toch mooi moment, in het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid vieren. Joep zelf was er niet bij. Hij overleed in 1976, amper 58 jaar oud.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam Joep ter Haar terecht in het verzet. Hij raakte betrokken bij de ‘Pilotenlijn’. Neergeschoten piloten en onderduikers werden onder zijn begeleiding vanuit de Achterhoek meestal per trein in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel en/of andere onderduikadressen. Ongeveer 70 neergeschoten piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden. De meeste verzetsstrijders uit deze groep zijn toen gefusilleerd. Joep is een van de weinigen die aan de dood wisten te ontsnappen.

Piloten Joep veelvuldig onderscheiden

Door zijn acties werd hij bekend onder de bijnaam ‘Piloten Joep’, nog steeds een begrip in Lichtenvoorde. Zijn heldendaden resulteerden in een aantal zeer hoge onderscheidingen. Zo ontving Joep de hoogste Engelse onderscheiding, de British Empire Medal, het Franse Croix de Guerre en de Amerikaanse Medal of Freedom.In 1967 werd Joep officieel onthaald door de Canadese Escaping Society, bij welke gelegenheid hij de hoge Canadese onderscheiding de Maple Leaf ontving. Bij gelegenheid van zijn 25-jarig politiejubileum werd hem door Prins Bernhard de Eremedaille in Brons in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Indrukwekkend en zeer verdiend.

Ligging tussen straten met namen andere verzetsstrijders

Het plantsoen wordt omsloten door de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren strijdmakkers van Joep ter Haar. Een passende plek dus voor het plantsoen. Naar de vader van Joep, Bernard ter Haar, ook werkzaam in het verzet, werd in Lichtenvoorde al eerder een straat vernoemd.

Onthulling naambord 'Joep ter Haar plantsoen' door wethouder Karel Bonsen en mevrouw Corry Hübers-ter Haar

Dochter Rita Jetten, zus Corry Hübers en zoon Johan ter Haar