Verdere versoepeling van coronamaatregelen

“Elke volgende stap valt of staat met ons gedrag”

De coronamaatregelen zijn per 11 mei verder versoepeld. En er is uitzicht op nog verdere versoepeling als het aantal besmettingen niet toeneemt. Dat is even schakelen voor iedereen, beseft burgemeester Annette Bronsvoort: “De versoepeling biedt kansen voor de een, maar ook nog steeds beperkingen voor de ander. Maar duidelijk is wel dat elke volgende stap valt of staat met ons gedrag. Nog nadrukkelijker geldt dat we het coronavirus alleen samen onder controle krijgen.”

Even schakelen

Bij de gemeente komen veel vragen binnen van ondernemers, verenigingen en instellingen. Vragen over wat nu wel en niet mag. Burgemeester Bronsvoort begrijpt dat er veel vragen leven. “De afgelopen periode hebben we gezien dat onze inwoners en ondernemers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Van wat de 1,5 meter samenleving van ons vraagt. De ruimte die nu wordt geboden is vooral gebaseerd op het vertrouwen dat we daar met z’n allen goed mee omgaan. Dat is even schakelen, we moeten opnieuw zoeken naar de goede manier. Maar ik ben ervan overtuigd dat de vragen die nu leven heel snel worden ingehaald door creatieve, maar vooral verantwoorde oplossingen. Dat is de inwoners en ondernemers van Oost Gelre wel toevertrouwd.”

Man heeft contact met iemand via zijn tablet
Bezoek is in de meeste verpleeg- en verzorgingshuizen helaas nog niet toestaan. Zo proberen we kwetsbare ouderen in onze samenleving zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.

Drie ankerpunten

Burgemeester Bronsvoort sluit aan bij de oproep van het kabinet. Die verbindt elke volgende stap aan de drie ankerpunten:

  • De zorg moet het aankunnen.
  • Kwetsbare mensen in de samenleving moeten we zo goed mogelijk beschermen.
  • We willen nog meer zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus.

Eigen verantwoordelijkheid

Daarin doet de burgemeester een indringend beroep op de inwoners en de ondernemers. “Zoals gezegd, we krijgen veel vragen. Elke vraag is net even weer anders, immers iedereen betrekt het op zijn of haar eigen situatie. Het is ondoenlijk om op elke vraag een duidelijk “ja” of “nee” te geven. Natuurlijk willen we meedenken en adviseren. Maar ik doe ook een nadrukkelijk beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Door ook zelf ideeën en oplossingen te toetsen aan de maatregelen of aan de richtlijnen van je eigen brancheorganisatie of overkoepelende organisatie. Volgens mij is dat de manier om straks ook met vertrouwen de volgende stappen te kunnen zetten richting 1 juni, 1 juli en 1 september.”

Buiten sporten en bewegen, wat kan wel en wat kan (nog) niet

Voor veel mensen een verademing: vanaf 11 mei is buiten sporten en bewegen ook voor personen van 19 jaar en ouder weer toegestaan, onder andere in teamverband. Wedstrijden in competitieverband en oefenwedstrijden met andere sportclubs zijn niet toegestaan. Uiteraard blijft 1,5 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde persoon geboden. Er mag geen gebruik gemaakt worden van gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen. Toiletten kunnen wel gebruikt worden.

Kinderen en jongeren tot en met 18 kunnen bij een sportvereniging onder voorwaarden en onder begeleiding samen buiten sporten en bewegen. Dezelfde voorwaarden zijn ook van toepassing voor activiteiten van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen.

“We zien in de nieuwe maatregelen verschillende data van 11 mei, 1 juni, 15 juni, 1 juli, 1 september en vooral ook het vraagteken daarna. Elke volgende stap valt of staat met ons gedrag. Hoe wij er samen voor zorgen dat het aantal besmettingen niet toeneemt. Dat de zorg het aan kan en dat we kwetsbare mensen beschermen. De volgende stappen zijn dus afhankelijk van de resultaten die we daarin boeken.”