Vallend blad? Laat het gerust liggen in uw tuin!

Het is weer herfst; de bladeren vallen van de bomen. Om de overlast van gemeentelijke bomen zoveel mogelijk te beperken houden we wekelijks extra veegrondes. Ook waren er mogelijkheden om in de bebouwde kom een gezamenlijke bladkorf aan te vragen (deze zijn inmiddels allemaal in gebruik). Maar wist u dat het gevallen blad ook heel nuttig is?!

Het vallen van het blad is eigenlijk al een voorbereiding van de boom op het nieuwe groeiseizoen. Op de grond zorgen de afgewaaide bladeren voor een natuurlijke deken als bescherming tegen de vorst. Het blad vormt na de inwerking van regen, sneeuw en vorst en met de hulp van insecten en bodemdieren een nieuwe voedingslaag voor het volgende jaar.

Bladeren opruimen of laten liggen?

Als u het blad weghaalt, verdwijnen ook voedingsstoffen uit de kringloop. Het is daarom soms beter voor de beplanting het gevallen blad te laten liggen. Alleen op het gras, verharding en plaatsen waar de bladeren de beplanting kunnen verstikken, is het beter het blad weg te halen. Maar die bladeren kunt u weer mooi op een ander plekje in uw tuin gebruiken!

Compost maken van bladeren

Voor bepaalde planten is het goed om regelmatig extra te bemesten. Van een actieve inwoner kregen we een leuke tip om zelf in de eigen tuin gratis compost te maken van bladeren. Wat moet u doen? Stop met het opruimen van bladeren in de herfst. Laat het gewoon liggen tussen de struiken of planten. Zo is de grond beschermd tegen vorst en kou en kan het bodemleven zijn werk doen. De bladeren verdwijnen zo vanzelf en er ontstaat humus. Ideale grond om weer te zaaien of planten!

Meer informatie

Wilt u meer tips over het maken van compost van bladeren? Kijk dan eens op deze informatieve website: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/gratis-compost-zelf-maken-dan-mak...

Gevallen blad