Vaccinatietempo gaat omhoog en eerste stap in openingsplan gezet

Voorlopig nog geen verdere versoepelingen

Op woensdag 28 april is de eerste voorzichtige stap gezet in het openingsplan. Zo mogen onder andere de buitenterrassen onder voorwaarden weer open, kunt u weer winkelen zonder winkelafspraak en is de avondklok beëindigd. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang.

Basisregels blijven belangrijk

Het blijft belangrijk dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Vaccinatietempo gaat omhoog

De GGD’en hebben inmiddels al meer dan 3.350.000 miljoen vaccinaties verricht op ruim 100 locaties. Aangezien de komende weken steeds meer vaccins beschikbaar komen, gaat het vaccinatietempo omhoog. Iedereen uit geboortejaar 1962 ontvangt binnenkort per post een uitnodiging voor een vaccinatie. Het is echter niet nodig om op deze brief te wachten. GGD Noord- en Oost-Gelderland verzoekt mensen uit 1962 – die zich willen laten vaccineren – zo snel mogelijk online een afspraak in te plannen. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Hiervoor heeft u een DigiD-inlogcode nodig.

Oproep aan alle 65-plussers: maak een vaccinatie-afspraak

Alle 65-plussers hebben een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Veel van hen zijn ook al gevaccineerd of hebben een afspraak gemaakt. Maar nog niet iedereen. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het RIVM en de GGD’en doen nu een oproep aan alle 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren maar dat wel willen, om alsnog een afspraak te maken. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. U kunt ook bellen met het telefoonnummer dat in uw uitnodigingsbrief vermeld staat. Meer informatie: www.coronavaccinatie.nl.

Vervolgstappen openingsplan

De tweede stap in het openingsplan stond op 11 mei gepland. Het kabinet heeft laten weten dat het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog is, en dat de tweede stap op z’n vroegst op 18 mei kan ingaan. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Op 11 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden.

Lokaal steunpakket

Er is een tweede lokaal steunpakket voor inwoners en ondernemers. U vindt alle informatie over de steunmaatregelen hier.

Coronadashboard april

Maandelijks verschijnt er een coronadashboard over de gemeente Oost Gelre. Het dashboard geeft een overzicht van en inzicht in de ontwikkeling van het coronavirus in onze gemeente. Daarnaast geeft het een overzicht van de gevolgen die de maatregelen om het virus in te dammen hebben voor onze gemeente, onze inwoners en ondernemers.

Bekijk het dashboard over april (pdf)

In het dashboard ziet u welke effecten de coronacrisis heeft op het gebied van gezondheid, welzijn, economie en werkgelegenheid. Om de gevolgen voor onze gemeente in kaart te brengen hebben wij de belangrijkste gegevens samengevat. Deze gegevens zijn geselecteerd op basis van relevantie en beschikbaarheid. We passen het dashboard maandelijks aan in lijn met relevante ontwikkelingen en beschikbare data.

 

Bennie Jolink laat arm zien