Vaccinatieprogramma centraal in perspectief op betere tijden

We hadden vorige week allemaal gehoopt op beter nieuws van het kabinet. Maar de realiteit is dat de besmettingen toenemen en het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd tot en met 20 april. Eén maatregel wordt iets aangepast: de avondklok gaat nu een uur later in; om 22.00 uur.

Vaccineren

Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad. In de Achterhoek wordt inmiddels op 3 locaties geprikt: Lichtenvoorde, Doetinchem en Borculo. We gaan ervan uit dat het vaccinatieprogramma de beoogde versnelling krijgt en daarmee het perspectief biedt op betere tijden. En dat inderdaad in juni veel versoepelingen zijn doorgevoerd. Meer informatie over het vaccinatieprogramma is te vinden op www.coronavaccinatie.nl.

Volgende persconferentie

Op 13 april is een volgende persconferentie van het kabinet waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt. Uiteraard informeren wij u daarover. We moeten nog volhouden, maar hebben vertrouwen in het perspectief dat het vaccinatieprogramma snel zal leiden tot meer versoepelingen.

Corona-informatie Oost Gelre

Op de coronapagina staat informatie over corona voor inwoners, ondernemers, instellingen en verenigingen. Zo staan er diverse links naar landelijke sites met informatie voor inwoners, ondernemers en bedrijven. Maar bijvoorbeeld ook een overzicht voor de sportverenigingen over wat op dit moment wel en niet kan ten aanzien van sporten in groepen. Daarnaast staat er informatie over lokale steunmaatregelen, waaronder de TONK.

Tonk-regeling

Inwoners die door corona een groot deel van hun inkomen zijn kwijtgeraakt, kunnen een extra tegemoetkoming van de gemeente krijgen. De regeling heet: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Plotselinge en onverwachte terugval in het inkomen zijn bijvoorbeeld noodzakelijke kosten als huur, hypotheek of de energierekening. De tegemoetkoming is voor inwoners van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. U kunt de tegemoetkoming tot 31 juli 2021 aanvragen bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Dat kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Op de coronapagina vindt u meer informatie of u hiervoor in aanmerking komt en hoe u een aanvraag kunt doen.

Met vragen kunt u terecht bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek: info@socialedienstoostachterhoek.nl of bel (0544) 47 42 00.

Tweede lokaal steunpakket

Gemeenteraad neemt op 13 april besluit

Het college neemt 30 maart een besluit over een tweede lokaal steunpakket met allerlei maatregelen, onder andere voor ondernemers. Het steunpakket richt zich op vier pijlers: Economie, Sociaal, Cultuur, Evenementen en Sport. Net als de steun vanuit het Rijk is ook dit lokale steunpakket gericht op de route van crisis naar herstel.

Op 13 april legt het college dit lokale steunpakket voor aan de gemeenteraad. Als de raad hiermee instemt, kunt u op onze website zien of u hiervoor in aanmerking komt en hoe u er aanspraak op kunt maken. Een aantal steunmaatregelen is nu al van kracht, bijvoorbeeld het Routeplan Horeca en de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)). Kijk op de coronapagina voor meer informatie.