Twee succesvolle bijeenkomsten tegen babbeltrucs

Het was volle bak bij De Treffer in Lichtenvoorde en ook bij De Mattelier in Groenlo. Zo'n 200 senioren kwamen hier om te kijken en luisteren naar Toneelvereniging Tof Volk uit Vragender.Zij speelden een aantal herkenbare situaties 'aan de voordeur' na. Praktijksituaties waarbij mensen soms de dupe worden van smoesjes van nep-pakketbezorgers, nep-thuiszorgmedewerkers, maar ook bij een pinautomaat. Tussendoor gaf de politie tips: hoe kunt u nu voorkomen dat u in deze babbeltrucs trapt?

De politie benadrukte vooral dat het belangrijk is om “nee” te durven zeggen: “Maak voor uzelf eerst de afweging of u de deur wilt openen of niet. En durf daarna ook “nee” te zeggen. U hoeft het pakketje niet aan te nemen of de persoon binnen te laten voor een glaasje water.”

Een aantal tips die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen:

  • Laat niet zomaar iemand binnen
  • Vraag om legitimatie
  • Pin niet aan de deur
  • Geef nooit bankgegevens/pincode door via de telefoon
  • Durf “nee” te zeggen

De bijeenkomsten waren zeer geslaagd

Na afloop van de twee bijeenkomsten was een veel gehoorde reactie uit het publiek: “Ik doe nu niet meer zomaar de deur open.” Ilse van de Kamp, ouderenadviseur bij de gemeente Oost Gelre: “Dat is wat we graag wilden bereiken met deze bijeenkomsten. Mensen zijn zich nu beter bewust van wat een babbeltruc inhoudt en hoe je kunt voorkomen dat je er zelf niet de dupe van wordt.” 

De politie geeft de aanwezigen tips over het opletten bij babbeltrucs


Toneelvereniging Tof Volk speelt het een babbeltruc na