Tijdelijk lichtmonument Holocaust op Markt in Groenlo

De gemeente Oost Gelre doet mee aan het tijdelijk lichtmonument ‘LEVENSLICHT’ van kunstenaar Daan Roosegaarde. Iedereen is van harte welkom bij het monument op de Markt in Groenlo, op 26 en 27 januari 2020 van 17.00 – 22.00 uur.

Tijdens het bezoek aan het monument Levenslicht kan iedereen op beide dagen verhalen en gedichten voordragen, zingen en muziek maken. De organisatie in Groenlo is in handen van het Comité 4 mei Groenlo. 

75 jaar bevrijding Auschwitz-Birkenau

Ieder jaar staan we rond 27 januari stil bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. Dit kamp is hét internationale symbool van de Holocaust. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil mensen in hun eigen gemeente betrekken bij dit oorlogsverleden. Daarom heeft het Comité aan kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een tijdelijk monument te ontwerpen. Dit is geworden: LEVENSLICHT. In januari wordt het lichtmonument geplaatst in gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti plaatsvond.

LEVENSLICHT in Groenlo

Groenlo is een plaats met een Holocaustverleden. Maar ook in de rest van onze gemeente leven herinneringen aan deze tijd. Daarom heeft onze gemeente zich aangemeld voor het lichtmonument. Kom ook op 26 en 27 januari van 17.00 tot 22.00 uur naar de Markt in Groenlo. U kunt rond het monument lopen, de stenen aanraken en verplaatsen. En natuurlijk een verhaal of gedicht voordragen, zingen of musiceren.

Bovenaanzicht van blauw oplichtende stenen
De lichtgevende stenen. Foto door Marco de Swart

LEVENSLICHT

Levenslicht is een monument van 104 duizend ‘lichtgevende’ stenen. Deze stenen staan voor de 104 duizend Joodse, Roma- en Sinti-slachtoffers van de Holocaust in Nederland. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten. Dit in het kader van 75 jaar vrijheid.

Stenen ter herdenking

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Elke deelnemende gemeente krijgt een plateau met 500 stenen. Deze stenen vormen een intieme cirkel. Ze zijn geïmpregneerd met fluorescerende inkt. Dankzij een ultraviolette lamp lichten de stenen om de paar seconden op en doven ze weer uit. Als een ademhaling of hartslag…

Logo 75 jaar Vrijheid