Strijd tegen coronavirus nog niet gestreden

We hebben 2021 ingeluid als het jaar waarin we het coronavirus onder controle krijgen. Dat perspectief ontlenen we vooral aan het vaccinatieprogramma dat nu is gestart. De start van het vaccinatieprogramma biedt uiteraard perspectief. Maar het aantal besmettingen is nog steeds hoog, ook in onze gemeente, aldus burgemeester Annette Bronsvoort: “De strijd tegen het coronavirus is nog niet gestreden. Het blijft belangrijk dat we ook het komende jaar op elkaar blijven letten en elkaar door deze periode heen helpen.”

Naleven maatregelen

De vaccinaties zijn gestart. Maar burgemeester Bronsvoort benadrukt dat het vaccineren van alle doelgroepen zich over een langere periode uitstrekt. “En al die tijd zullen maatregelen van kracht blijven die verdere besmettingen moeten voorkomen. Maatregelen waarvan we na al die maanden weten dat ze grote impact hebben op onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Het is moeilijk voor iedereen, maar zeker voor onze kwetsbare inwoners. Met elkaar zullen we nog langer vol moeten houden en daarin hebben we elkaar nodig. Daarom blijf ik de oproep herhalen om met zorg en aandacht naar elkaar om te kijken.”

Vaccinatieprogramma

De eerste vaccinatie wordt toegediendWoensdag 6 januari zijn landelijk de eerste vaccinaties gezet bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. In de loop van de tijd komen steeds andere doelgroepen aan de beurt. Ook de ziekenhuizen zijn gestart met het vaccineren van hun medewerkers in de acute zorg, ook in de Achterhoek. In onze regio Noord- en Oost-Gelderland start vrijdag 15 januari het vaccineren van zorgmedewerkers uit de verpleeg- en verzorghuizen (care). Burgemeester Bronsvoort: “We zien dat het vaccinatieprogramma een heel dynamisch proces is, met veel afhankelijkheden. Zoals de beschikbaarheid van vaccins, de mate van vaccinatiebereidheid bij de mensen of welk vaccin geschikt is voor welke doelgroep. Ik heb er alle vertrouwen in dat het vaccinatieprogramma nu goed op stoom komt.”

Veelgestelde (medische) vragen:

  • Actuele informatie van de Rijksoverheid is te vinden op www.coronavaccinatie.nl. De Rijksoverheid heeft ook een webcare-centrum ingericht om goed en snel vragen die via verschillende kanalen binnen komen te beantwoorden: 0800-1351.
  • Voor alle informatie over het coronavirus kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl.