Spelen met water in de openbare ruimte? Let wel even op!

Water daagt uit om te spelen, vooral bij warm weer. Het is leuk en verfrissend. Ook in Oost Gelre hebben we verschillende plekken in de openbare ruimte waar in de zomer vaak kinderen zwemmen of spelen. Denk aan de vijvers bij Flierbeek en de Cool Nature-speelplek in het Wentholtpark in Lichtenvoorde. Of aan de waterpartijen in park Vossenburcht in Lievelde. Hoewel het water veel plezier geeft, is het helaas niet altijd even schoon. Dit kan risico’s meebrengen voor de gezondheid. Daarom delen we graag een paar tips!

voeten in opspattend waterDe kwaliteit van het water is in de zomer niet altijd even goed. Het water kan bij droogte lang stil staan en opwarmen. En met hevige buien kan er vuil of hondenpoep vanaf de straat of het groen eromheen in het water komen. Dit zorgt ervoor dat het aantal bacteriën in het water kan groeien. Daarvan kun jij of je (huis)dier last hebben of ziek worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om irritatie aan de huid, ogen of luchtwegen of om maag- en darmklachten.

Houd de plek schoon…

  • Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken of neem het mee naar huis;
  • Laat je hond nooit uit in de buurt van water waar kinderen spelen;
  • Gebruik de plek niet als toilet;
  • Gebruik zwemluiers voor de allerkleinsten.

… en voorkom dat je ziek word!

  • Na het spelen is het verstandig om zo snel mogelijk goed te douchen en je handen te wassen;
  • Bij het vermoeden van blauwalg of botulisme plaatst Waterschap Rijn en IJssel waarschuwingsborden. We adviseren dan om contact met het water te vermijden;
  • Op www.zwemwater.nl staat een overzicht van gecontroleerd zwemwater. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de Slingeplas in Bredevoort en ’t Hilgelo in Winterswijk.

Toch last van gezondheidsproblemen? Wij raden aan om naar de huisarts (of dierenarts) te gaan.