Samenwerking Stadskamer en Vincentiushuis werpt prachtige vruchten af

logo stadskamerAan de Ruurloseweg 13b staat een schitterend pand waarop in grote gele letters Vincentiushuis staat. Buiten wappert de roze vlag van De Stadskamer. Binnen is het huiselijk ingericht met voor beide een afdeling die middels een schuifdeur naar behoefte open en dicht gedaan kan worden. Vanaf juli zijn beide organisaties verhuisd naar deze locatie en zitten ze in deze speciaal voor hen verbouwde garage. De doelgroepen die ze beogen overlappen. Beide willen ze op een laagdrempelige manier een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen, maar dan ook iedereen, welkom is. Vrijwilligers van De Stadskamer kunnen ook vrijwilliger worden bij het Vincentiushuis en maken zo een opstap naar meer deelname aan de maatschappij.

Meedoen

Diny Boerkoel, coördinator winkel Vincentiushuis: ”Met deze samenwerking bieden wij mogelijkheden om mensen meer mee te laten doen in de maatschappij. We bieden ze een basis, vertrouwen en toekomstperspectieven.” Dorian Temming flexwerker van Stadskamer vult aan: “Onze bezoekers kunnen zo groeien. Komen ze eerst alleen bij ons een kopje koffie drinken, later kunnen ze vrijwilligerswerk bij Vincentiushuis doen en zo een stapje verder komen. De basis blijft natuurlijk onze inloopvoorziening en mensen laten samenkomen. Dus geen verplichtingen, maar een aanvulling op wat De Stadskamer al te bieden heeft. ”

Laagdrempelige plek 

De afgelopen maanden zijn De Stadskamer en Vincentiushuis aan elkaar gewend geraakt. Er is een echte saamhorigheid ontstaan. Waren de vrijwilligers in het begin nog twee aparte groepen, nu loopt iedereen door elkaar. De bezoekersaantallen groeien bij allebei, want het is een laagdrempelige plek die steeds meer mensen weten te vinden. Iedereen stapt hier makkelijk binnen en vergaapt zich regelmatig aan de spullen die te koop worden aangeboden in de etalage. De samenwerking verloopt op een organische manier. Dorian legt uit: ”Het is ook zoeken met elkaar. Wat kunnen we doen? En wat is er te doen? Is de behoefte van De Stadskamer ook de behoefte van de bezoeker? De samenwerking wordt alleen maar beter. We hebben een goede start gemaakt.” Diny vertelt: ”Het Vincentiushuis heeft een koffiecorner waar bezoekers wat drinken en een praatje komen maken en zo ook horen over De Stadskamer. Zo rollen de vrijwilligers vanzelf van het een in het ander.”

"Ik heb zelfvertrouwen gekregen"

Niet iedereen in Groenlo is op de hoogte van het bestaan van De Stadskamer. Ingrid Harbers die bij De Stadskamer altijd voor de koffie zorgde is nu ook werkzaam als gastvrouw bij de koffiecorner van het Vincentiushuis. Ze noemen haar de koffiebarones en ze hoorde via haar schoonzus over De Stadskamer. Nu komt ze er al een paar jaar regelmatig. “Ik ben blij met Stadskamer. Het geeft mij voldoening en meer inzicht in alles. Ik heb talenten ontdekt waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik ben creatiever dan ik dacht. Zo kleur ik in kleurboeken en maak ik 3D-kaartjes. Door het vrijwilligerswerk bij Vincentius ben ik gegroeid. Ik heb zelfvertrouwen gekregen. Daar ben ik blij mee, want dat was helemaal weg. Ik word gewaardeerd en gerespecteerd.”

Ook Arjan Wijnschenk is vrijwilliger bij beide organisaties en heeft zelfvertrouwen gekregen door bij Vincentiushuis aan de slag te gaan: ”Ik ben hier hartelijk ontvangen en als er iets is, kun je het zeggen.” Hij zit als enige man bij de sorteerafdeling en geniet van de gezelligheid “Je hoort nog eens een keer wat. Bij De Stadskamer was ik binnengekomen voor een kopje koffie, maar ik wilde meer. Nu doe ik er boodschappen voor de soepmaaltijd, ook in Lichtenvoorde.” Ook Ingrid fleurt op van de sfeer: “Ik ben een gezelligheidsmens en heb graag mensen om mij heen. Dat vind ik hier.”

vrijwilligers bij het Vincentiushuis