Persconferentie kabinet: weer kleine stapjes naar betere tijden

Het kabinet gaat door op de ingeslagen weg. Een weg van kleine stapjes die ons uiteindelijk uit de coronacrisis moet leiden. Het kabinet is optimistisch dat het kantelpunt waarop we het coronavirus onder controle krijgen in zicht is. Dat heeft alles te maken met het vaccinatieprogramma. Dat komt nu goed op stoom en het streven is iedereen die dat wil vóór de zomervakantie te vaccineren.

Ook nu is nog sprake van kleine stapjes met ingang van 16 maart. Zwemles is weer mogelijk voor kinderen t/m 12 jaar. Volwassenen ouder dan 27 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties. En winkels mogen klanten ontvangen op basis van het aantal vierkante meters per verdieping. In verpleeghuizen is ruimte voor 2 bezoekers per dag. Kleine stapjes die voor veel inwoners en ondernemers nog niet de versoepeling brengen waar ze zo naar uitkijken.

Vaccinatie Hamalandhal

Maandag 8 maart is de vaccinatielocatie in de Hamalandhal in Lichtenvoorde geopend. Burgemeester Annette Bronsvoort kreeg er een rondleiding van projectleider Henriette Hoogerheiden van de GGD. Burgemeester Bronsvoort: “Complimenten voor de manier waarop GGD Noord- en Oost-Gelderland dit in korte tijd heeft opgezet. De locatie is goed ingericht en de eerste vaccinaties zijn voorspoedig verlopen. Dit is een lichtpuntje in de coronacrisis en biedt ons perspectief.”

Burgemeester Bronsvoort en projectleider Henriette Hoogerheiden van de GGD voor de Hamalandhal

De vaccinatielocatie in Lichtenvoorde is elke dag van 08.00 tot 20.00 uur geopend. Als u aan de beurt bent voor vaccinatie krijgt u een uitnodiging via de post. Deze brief ontvangt u van het RIVM, of van uw werkgever als u in de zorg werkt. Kijk voor meer informatie op: https://www.ggdnog.nl/corona/corona-vaccinaties en www.coronavaccinatie.nl.

Meer stapjes per 31 maart?

Het kabinet is zich ervan bewust dat het veel van iedereen vraagt. Maar er wordt ook perspectief geboden. Op 23 maart is er een nieuwe persconferentie. Wellicht dat er dan meer versoepelingen mogelijk zijn per 31 maart. Zoals het openen van terrassen van de horeca en meer ruimte voor het opengaan van winkels. Ook zijn wellicht versoepelingen mogelijk in het huisbezoek en het weer fysiek volgen van hoger onderwijs. Of dit op 23 maart kan worden aangekondigd, hangt af van het aantal  besmettingen en ziekenhuisopnames op dat moment.

Samen verantwoordelijk

Vorige week deed burgemeester Annette Bronsvoort de oproep om ons samen verantwoordelijk te voelen voor het terugdringen van het aantal besmettingen/positieve testen. “De versoepelingen staan nog steeds op gespannen voet met het doel van de coronamaatregelen: de druk op de zorg verlichten en kwetsbare groepen beschermen. Wij sluiten aan bij de oproep van het kabinet om door het naleven van de maatregelen de risico’s te beperken en daardoor steeds meer kleine stapjes mogelijk te maken. Al sinds de crisis heb ik de grote bereidheid daartoe onder onze inwoners, organisaties en ondernemers ervaren. Daar ben ik enorm trots op.”

Meer informatie over de laatste persconferentie staat op www.rijksoverheid.nl.