Opnieuw alternatief voor Veteranendag Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre organiseert elk jaar een dag voor de veteranen van Oost Gelre. Dit jaar is dat op zaterdag 18 september en zal de gemeente met de Nederlandse Veteranenvlag vlaggen.

Erkenning veteranen

We vinden het belangrijk om onze erkenning te geven aan alle veteranen van Oost Gelre. Voor hetgeen zij voor de samenleving hebben gedaan en nog doen. Ook in dit bijzondere jaar van corona waarbij opnieuw veelvuldig een beroep op onze militairen wordt gedaan. Ook kunnen we onze ogen niet sluiten voor wat er momenteel in Afghanistan gebeurt. En welke impact dat heeft op veteranen die daar op missie zijn geweest.

Vorig jaar de witte anjer en mooie gesprekken

Vorig jaar kon de lokale Veteranendag niet doorgaan. Het veteranencomité van Oost Gelre heeft toen onze veteranen bezocht, waarbij een bos witte anjers is overhandigd. Deze bezoeken leverden hele mooie gesprekken op. Veel van onze veteranen waren enthousiast en hebben dit contact als heel prettig ervaren. Ook dit jaar willen we het ritme van ontmoeten weer oppakken. Contact houden is goed!

Alternatief, omdat ontmoeten niet mogelijk is

Binnen het programma van onze Veteranendag is ontmoeten en het informeel met elkaar spreken een belangrijk element van de middag. Samen met andere veteranen met soortgelijke ervaringen. Herdenken en vieren doe je samen en het liefst met je kameraden. Het is niet goed mogelijk om dat te organiseren als we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Samen met het veteranencomité en de Vereniging Oud-Indië Militairen is de gemeente Oost Gelre opnieuw op zoek gegaan naar een alternatieve invulling van onze lokale veteranendag.

Challenge coin voor veteranen Oost Gelre

We hebben een Challenge Coin laten ontwikkelen omdat veteranen voor uitdagingen staan en deze niet uit de weg gaan. Deze challenge coin willen we delen met al onze veteranen in Oost Gelre. Omdat zij weten hoe het is om op te komen voor vrijheden en rechten. Omdat zij beschermen wat ons dierbaar is. Hun diensten aanbieden aan kwetsbaren. Ver weg, maar ook dichter bij huis. Op een ingetogen manier willen wij zo respect en erkenning geven aan de veteranen van Oost Gelre.

Kranslegging in kleine kring

Verder zullen op 18 september kransen worden gelegd bij het monument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Een afvaardiging van het Veteranencomité zal dit samen met het gemeentebestuur doen. Om geen groepsvorming te krijgen kunt u zelf een moment van de dag kiezen om ook bloemen te leggen.

Video Veteranendag 2020

Ook kunt u nog steeds de video van de Veteranendag van 2020 bekijken. 

Wat is een veteraan?

Een veteraan is elke actief dienende en/of voormalige militair met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk diende in oorlogsomstandigheden, of daarmee overeenkomende situaties zoals vredemissies in internationaal verband.

Veteranendag Oost Gelre

Speciaal voor de veteranen in Oost Gelre organiseren we sinds 2008 elk jaar in september onze eigen, lokale Veteranendag. De Landelijke Veteranendag vond op 26 juni plaats.

monument Dijkstraat

Monument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde