“Op weg naar betere tijden, met veerkracht en betrokkenheid en een mooi perspectief voor Oost Gelre”

Nieuwjaarstoespraak 2021 burgemeester Annette Bronsvoort.

Burgemeester BronsvoortHet nieuwe jaar 2021 is aangebroken. We laten een jaar achter ons zoals we dat eigenlijk nog nooit gekend hebben. De coronamaatregelen beheersen nu al bijna een jaar ons dagelijks leven. We ervaren allemaal zó de impact en hardnekkigheid van het virus dat het moeilijk is 2021 zorgeloos tegemoet te treden.

Er is veel onzekerheid. Maar er is ook absoluut hoop. Daarom willen we graag met u vooruitkijken. Helaas niet tijdens de traditionele Oost Gelre-Nieuwjaarsbijeenkomst op de eerste maandag van het nieuwe jaar. Maar we doen dat dit jaar online. Met een videotoespraak van burgemeester Annette Bronsvoort. Die kunt u bekijken via onze website, ons YouTube-kanaal of onze social media. Hieronder kunt u de toespraak lezen.

 

Beste inwoners van Oost Gelre

 

Dit zou eigenlijk het moment zijn waarop ik namens het college van B&W samen met u, in een volle zaal, het glas hef op een mooi en beloftevol 2021.

 

Dat zit er nu niet in. Het coronavirus houdt ons nog steeds in de greep. De coronamaatregelen beheersen nu al bijna een jaar ons dagelijks leven. En laat ik voor mezelf spreken: dat went niet. Wat missen we het echte contact met elkaar, de ontmoetingen, de knuffel, het samen vieren, het oog in oog met elkaar delen wat ons bezighoudt.

 

We hebben allemaal op onze eigen manier, in kleine kring, het nieuwe jaar ingeluid. Een moment waarin we naar elkaar hoop en verwachting uitspreken. Elkaar gezondheid en voorspoed wensen. En vooral dat we al die bijzondere momenten die 2021 voor ons in petto heeft hopelijk samen mogen beleven. Dat is ook het mooie van de oud&nieuw viering, dat we vooruit kijken en dat we het bijzonder ingewikkelde en enerverende jaar 2020 kunnen afsluiten en er een nieuw, nog blanco jaar voor ons ligt. We ervaren nu allemaal zó de impact en hardnekkigheid van het virus dat het moeilijk is 2021 zorgeloos tegemoet te treden. Er is nog zoveel druk op de zorg en de zorgmedewerkers. We maken nog steeds dagelijks mee dat mensen ziek worden of zelfs overlijden. We zien dat onze jeugd het moeilijk heeft, dat eenzaamheid toeneemt. Steeds meer ondernemers staat het water tot aan de lippen. Zoveel mensen hebben het ongelooflijk zwaar.

 

Er is veel onzekerheid. Maar er is ook absoluut hoop. Hoop dat we in 2021 de effecten van het vaccineren en van het sneltesten zullen merken en dat we langzaam maar zeker het virus onder controle krijgen. En wat ook bijzonder hoopvol is, is dat we weten dat juist in tijden van crisis het beste in ons boven komt. Ik heb het afgelopen jaar zoveel veerkracht van onze inwoners en ondernemers gezien. En wat hebben we weer veel te danken aan al onze vrijwilligers die de moed erin hebben gehouden en veel werk hebben verzet. Die veerkracht en die kwaliteiten bieden ondanks de zware tijden echt een beloftevol perspectief voor Oost Gelre in 2021. We pakken de draad weer op, we pakken nieuwe kansen én we pakken door.

 

Het college van B&W is zich zeer bewust van zijn taak en verantwoordelijkheid in het (onzekere)jaar dat voor ons ligt. Juist nu is het belangrijk dat de gemeente er is om hulp te bieden aan de mensen – van jong tot oud - die onze zorg nodig hebben. Juist nu moeten we doorgaan met het uitvoeren van onze investeringsplannen die wél perspectief kunnen bieden.

 

We gaan op volle kracht vooruit met woningbouw in alle kernen. We zetten in op bedrijvigheid, op recreatie en landschap en op ondersteuning van onze vrijwilligers. Ook aan de grote thema’s zoals energietransitie en klimaatadaptatie blijven we werken. En dat geldt ook voor de veranderingen in het buitengebied. We investeren in een Oost Gelre waar het mooi wonen, werken en recreëren blijft en waar zorg en aandacht is voor iedereen die dat nodig heeft.

 

Dat is het beeld dat het college van BW ziet als perspectief voor 2021. Een perspectief dat we alleen samen met u kunnen en willen realiseren. Want de kwaliteiten van Oost Gelre zijn uw kwaliteiten. En alleen samen kunnen we die kwaliteiten tot hun recht laten komen. Het woord ‘samen’ hebben we het afgelopen jaar heel veel gehoord. Met goede reden. En ‘samen’ is het sleutelwoord voor 2021.

 

Daarom wil ik graag op deze manier symbolisch met u het glas heffen. Het glas heffen op 2021, op betere tijden, op uw veerkracht en betrokkenheid en op een mooi perspectief voor Oost Gelre.

 

Ik wens u namens het college voor 2021 van harte voorspoed en een goede gezondheid toe.

 

Annette Bronsvoort

Burgemeester Oost Gelre