Oost Gelre voert ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ in

De  Toekomstbestendig wonen lening is beschikbaar. 

Wethouder Porskamp: “De lening draagt bij aan onze ambitie van energieneutraal in 2030.”

Met het initiatief ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ voegt de gemeente de Stimuleringslening Opplussen en de Duurzaamheidslening samen. Daarnaast biedt de nieuwe regeling ruimte om asbestverwijdering en het klimaatproof inrichten van de leefomgeving mee te financieren. Wethouder Bart Porskamp: “Wij stellen hiervoor € 2 miljoen beschikbaar. De lening helpt inwoners vooruit. Maar het helpt ook de hele gemeente met de doelstelling: ‘Oost Gelre energieneutraal in 2030’.”

In de afgelopen 10 jaar hebben we in Oost Gelre honderden leningen verstrekt. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Of aan ouderen om de woning op te plussen voor de toekomst. Inwoners hebben hier goed gebruik van gemaakt. Duurzaamheid betekent ook meer comfort in huis. Volgens wethouder Bart Porskamp is het niet alleen een investering op de energierekening. Het zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat. “De nieuwe regeling helpt inwoners om langer zelfstandig te kunnen wonen. Met de lening kunnen ze de woning meer toegankelijk, bruikbaarder en veiliger maken. Ook kunnen ze de lening gebruiken om asbest te (laten) verwijderen en de leefomgeving klimaatproof te maken. Al deze maatregelen voegen we nu samen onder één lening. Zo kunnen mensen hun persoonlijke plan maken en berekenen. Op die manier slaan ze meerdere vliegen in één klap.”

Wat is de Toekomstbestendig Wonen Lening?

U kunt met deze lening bijvoorbeeld uw woning isoleren of uw badkamer op de begane grond plaatsen. Maar u kunt hiermee ook asbest verwijderen of anders omgaan met regenwater. De complete ‘lijst van maatregelen’ kunt u lezen op de pagina Toekomstbestendig wonen lening, onder 'Bijzonderheden'.

Hoeveel kan ik lenen?

De ‘Toekomstig Wonen Lening’ bedraagt minimaal € 2.500,- en maximaal € 50.000,-. De rente is gedurende de gehele looptijd vast. De rente is 1,6% (in bijzondere gevallen 1,7% en 2,0%). Vervroegd aflossen mag altijd en kan boetevrij.

Kom ik in aanmerking voor de lening?

Dat hangt van een aantal voorwaarden af:

  • Minimaal één energiemaatregel moet ten behoeve van duurzaamheid uitgevoerd worden.
  • De lening is voor alle vaste woningen in Oost Gelre en bedoeld voor eigenaar-bewoners.
  • Er geldt geen leeftijdsbeperking voor de hypothecaire- en maatwerkvariant. De consumptieve lening is aan te vragen t/m 75 jaar en de verzilvervariant is voor mensen met een minimale leeftijd van 10 jaar voor de wettelijke AOW-leeftijd (58+).
  • De lening is alleen beschikbaar voor de bestaande bouw en niet voor woningen die nieuw gebouwd moeten worden.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

U kunt via de pagina Toekomstbestendig wonen lening zowel digitaal als schriftelijk een aanvraag indienen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Dan kunt u het beste contact opnemen met Serkan Yilmaz van de afdeling Omgeving. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (0544) 39 34 84 of per mail: s.yilmaz@oostgelre.nl.