Oost Gelre vlagt voor 75 jaar Verenigde Naties

De Verenigde Naties (VN) bestaan 75 jaar! Dat viert Nederland in de week van 19 tot en met 24 oktober. We leven dit jaar al 75 jaar in vrijheid. En dat moeten we herdenken en vieren. Daarom wappert ook in onze gemeente de hele week de UN-vlag (United Nations). Bij het stadhuis in Groenlo en het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

Doe mee aan de enquête

De VN viert haar 75-jarig bestaan in een uiterst moeilijke tijd. Een tijd waarin de wereld de grootste gezondheidscrisis sinds de oprichting van die organisatie doormaakt. Brengt die crisis de wereld dichter bij elkaar? Of zullen verdeeldheid en wantrouwen juist groeien? Uw mening kan een verschil maken.

Denk mee en vul de enquête in op https://un75.online/?lang=dut.

Dit kost ongeveer 1 minuut van uw tijd.

Wat zijn de Verenigde Naties?

Na jaren vol oorlog kwamen in 1945 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar. Zij spraken af: dit nooit meer! Dit resulteerde in de oprichting van de Verenigde Naties (VN) op 25 april 1945 in San Francisco. Het voornaamste doel was het handhaven van de internationale vrede en veiligheid. En het koste wat kost voorkomen van een Derde Wereldoorlog. De VN startte in 1945 met 51 lidstaten. Inmiddels bestaat de VN 75 jaar. Alle 193 internationaal erkende landen zijn lid van de organisatie.

De VN zet zich nog altijd in voor wereldwijde samenwerking

In het bijzonder op 5 gebieden:

  • het handhaven van vrede en veiligheid
  • het bevorderen van duurzame economische en sociale ontwikkeling
  • het beschermen van mensenrechten
  • het bieden van humanitaire hulpen
  • het handhaven van het internationaal recht

Denk bijvoorbeeld aan de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Wereldvoedselprogramma (WFP), UNESCO en UNICEF. En denk aan de realisatie van de Klimaatdoelen.

Voor een betere toekomst

Tijdens het 75-jarig jubileum van de VN staan we gezamenlijk stil bij wat de VN in deze jaren voor onze wereld en voor Nederland heeft betekend. Maar ook bij wat we samen nog meer kunnen doen voor een betere toekomst voor ons allen. Daarom wappert in Oost Gelre de UN vlag.

De VN-vlag bij het stadhuis in Groenlo
De VN-vlag bij het stadhuis in Groenlo