Ontmoeting in tijden van corona

Vrouw op leeftijd met telefoon aan haar oorIn Oost Gelre zijn veel plekken waar ouderen onder leiding van actieve enthousiaste vrijwilligers elkaar wekelijks kunnen ontmoeten. Maar hoe doen zij dat in tijden van corona, nu dat al een jaar niet meer kan? We maken een kort rondje door de gemeente.

“Elkaar fysiek ontmoeten zit er al even niet meer in”, zegt Clemens Nales van de inloop in Lievelde. “We bellen de bezoekers en proberen bij feestdagen, zoals Pasen, toch iets voor onze leden te doen. We zijn ons aan het voorbereiden voor als we weer mogen starten. Want, wij zijn er natuurlijk allemaal klaar mee maar vooral: helemaal klaar voor! Onze vrijwilligers willen heel graag weer aan de slag.”

Soos online

In Zwolle werd de ouderensoos Zwols Holt benaderd door een studente die stage wilde lopen, een kleindochter van een van onze deelnemers van de soos. Carla Koning: “We waren dicht, dus dat ging niet. Toen heeft zij wat moois bedacht: Soos online. We hebben iedereen benaderd met de vraag of ze mee wilden doen. Een derde van onze bezoekers wilde dat. Nu komen zij, vaak met wat hulp, digitaal samen. We maken een praatje, en doen samen een spelletje.”

Eenzaamheid

Annie Simmeling en Mariet Wenink bezoeken in Vragender de meest kwetsbare mensen, die een klein netwerk hebben. “We brengen dan een kleine attentie mee. Er is nu veel meer eenzaamheid. Mensen zeggen vaak: als dit voorbij is gaan we graag weer naar de ouderensoos op de nieuwe locatie in de MFA.”

Elkaar weer zien

“Gewoon elkaar weer zien, daar kijken de mensen naar uit”, vertelt Engelien Kolkman van de minisoos in Harreveld. “We waren in de zomer inmiddels al gewend aan het organiseren van de soos volgens de RIVM- en hygiënemaatregelen. Dat ging goed en dat kunnen we zo weer oppakken, als we hopelijk binnenkort weer mogen!”

Hou vol!

Wethouder Jos Hoenderboom is veel in contact met deze organisaties en vrijwilligers. “De afgelopen weken heb ik veel vrijwilligers die actief zijn voor ouderen gesproken. Overal zijn ze druk bezig om op creatieve manieren toch contact met de ouderen te houden. En er wordt ook al weer volop gewerkt aan de toekomst. Binnenkort zijn de ouderen gevaccineerd en we hopen dan ook dat er in april/mei meer mogelijk is. Tot die tijd: hou vol! 

Heeft u hulp of ondersteuning nodig?

Neem dan contact op met het Sociaal Team: (0544) 39 36 16 of sociaalteam@oostgelre.nl. Heeft u vooral behoefte aan een luisterend oor? Dan kunt u ook bellen of chatten met de Luisterlijn: 088 0767 000 of www.deluisterlijn.nl.