Onthulling van het herdenkingsmonument 'Klein Engeland'

Een bijzonder moment afgelopen zondag: de onthulling van het herdenkingsmonument 'Klein Engeland' op het Joep ter Haar plantsoen in Lichtenvoorde. Het monument bestaat uit een plaquette en een B24-propellerblad, afkomstig van een 4-motorige Amerikaanse B24-bommenwerper die in 1944 in de Achterhoek is gecrashed. Deze is beschikbaar is gesteld door het AVOG's Crash Museum in Lievelde.

De onthulling van het propellerblad vond plaats door burgemeester Annette Bronsvoort en Jan Geerdink van het AVOG’s Crash Museum. Vlinder Kruip onthulde de bijbehorende plaquette.

Belangrijk vliegroute

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het luchtruim van de Achterhoek een belangrijke vliegroute voor vele tienduizenden geallieerde vliegtuigen. Niet elk vliegtuig kon de vlucht voltooien. Ruim 400 vliegtuigen zijn in de Achterhoek neergestort.

Pilotenlijn naar vrij gebied

Verzetsstrijders in en rond Lichtenvoorde speelden een belangrijke rol om bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen een veilig heenkomen te bieden. Lichtenvoorde werd daarom ook wel ‘Klein Engeland’ genoemd.

 

burgemeester Annette Bronsvoort en Jan Geerdink

Burgemeester Annette Bronsvoort en Jan Geerdink van het AVOG’s Crash Museum

 

Vlinder Kruip

Vlinder Kruip onthult de plaquette