Onthulling Joep ter Haar plantsoen vrijdag 24 juli

Lichtenvoorde krijgt een Joep ter Haar plantsoen, vernoemd naar verzetsheld Joep ter Haar. Het gaat om het grasveld tussen de Van Heijdenstraat, Hendrik Leemreizestraat en de Gert Reindersstraat. Het college van B&W heeft dat in februari besloten. De onthulling zal op vrijdag 24 juli plaatsvinden in het bijzijn van familie.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam Joep ter Haar terecht in het verzet. Hij raakte betrokken bij de ‘Pilotenlijn’. Neergeschoten piloten en onderduikers werden onder zijn begeleiding vanuit de Achterhoek meestal per trein in veiligheid naar Limburg gebracht. Vandaar vertrokken zij naar hun thuisland, hun krijgsmachtonderdeel en/of andere onderduikadressen. Ongeveer 70 neergeschoten piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen van diverse nationaliteiten vonden zo onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Op een gegeven moment werd de pilotenlijn verraden. De meeste verzetsstrijders uit deze groep zijn toen gefusilleerd. Joep is een van de weinigen die aan de dood wisten te ontsnappen.

Piloten Joep meermaals onderscheiden

Door zijn acties werd hij bekend onder de bijnaam ‘Piloten Joep’, nog steeds een begrip in Lichtenvoorde. Zijn heldendaden resulteerden in een aantal zeer hoge onderscheidingen. Zo ontving Joep de hoogste Engelse onderscheiding, de British Empire Medal, het Franse Croix de Guerre en de Amerikaanse Medal of Freedom.In 1967 werd Joep officieel onthaald door de Canadese Escaping Society, bij welke gelegenheid hij de hoge Canadese onderscheiding de Maple Leaf ontving. Bij gelegenheid van zijn 25-jarig politiejubileum werd hem door Prins Bernhard de Eremedaille in Brons in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt. Indrukwekkend en zeer verdiend.

Ligging tussen straten met namen andere verzetsstrijders

Portretfoto Joep ter HaarHet verzoek van de familie Ter Haar, om Joeps naam te laten terugkomen in Lichtenvoorde, resulteert nu dus in een plantsoen met de naam: Joep ter Haar plantsoen. Het plantsoen wordt omsloten door de Van Heijdenstraat, Gert Reindersstraat en Hendrik Leemreizestraat. Gert Reinders en Hendrik Leemreize waren strijdmakkers van Joep ter Haar. Een passende plek dus voor het plantsoen. Naar de vader van Joep, Bernard ter Haar, ook werkzaam in het verzet, werd in Lichtenvoorde al eerder een straat vernoemd.

Onthulling in tegenwoordigheid van familie op 24 juli

De onthulling vindt plaats op vrijdag 24 juli, o.a. in tegenwoordigheid van de directe familie. Een uitgesteld moment, maar toch mooi moment, in het jaar waarin we 75 jaar Vrijheid vieren. Joep zelf zal daar niet bij zijn. Hij overleed in 1976, amper 58 jaar oud.