Ondernemers pas op voor criminele investeerders in de horeca

In deze coronacrisis zien we een grote saamhorigheid in de Achterhoek. Samen gaan we de strijd aan tegen het virus. We voelen een grote verantwoordelijkheid voor elkaar. Toch zijn er ook mensen die hier misbruik van maken. Criminelen die zichzelf willen verrijken ten koste van een ander, een keiharde wereld. Met onderstaande infographic willen wij u waarschuwen voor deze vorm van ondermijning.

Pas op voor criminele investeerders in de horeca (voor ondernemers) (pdf - 2,5 Mb)

Criminele investeerders

Wordt uw horecabedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heeft u een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Let dan op! Criminelen investeren graag in horecazaken omdat er veel contant geld in omgaat. Zo kunnen ze hun criminele geld witwassen. Voor u het weet is uw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

Witwassen

Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld, dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen.

Geen weg terug

Wanneer u als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. U loopt grote risico’s. Uw pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. U kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in uw pand of onder de vlag van uw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging.

U kunt maar één keer nee zeggen!

Vertrouwt u het niet?

Meld verdachte situaties:

  • Bij de politie (0900-8844) of
  • Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).
  • Of neem contact op met de gemeente. Vraag naar de ambtenaar openbare orde en veiligheid (0544-393535). Of stuur een mail naar ondermijning@oostgelre.nl.