Mooi voorbeeld Klimaat Klaor; MACL legt Wadi’s en 5.000 bomen en struiken aan!

Het terrein van de Motor- en AutoClub Lichtenvoorde is het hart van allerlei evenementen waaronder de Zwarte Cross. Veel zwaar materieel en duizenden grondplatstampende bezoekers zorgen er wel voor dat de grond wordt verdicht. Bij een flinke bui kan het water niet in de grond zakken en stroomt het over de helling van dit bos naar de trainingsbaan. Nou geven stoere motorcrossers niet om een spatje, maar tevéél water op de baan geeft ook een bende… De MACL ondernam actie.

In het bos planten MACL 5.000 extra struiken en bomen aan. De struiken en bomen houden straks water vast, net als de strooisellaag die op de grond ontstaat. Het teveel aan water loopt ook nog eens nieuwe wadi’s in zodat het de grond in kan zakken. Daardoor minder acute wateroverlast en in perioden van droogte is er meer water in de grond voor de natuur. Zo snijd het mes aan twee kanten!

Video MACL legt Wadi’s en 5.000 bomen en struiken aan!

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken

Klimaat Klaor loopt nog tot eind 2019

Sinds de start van de pilot in 2017 heeft Klimaat Klaor met de omgeving klimaatontwikkelingen gerealiseerd in Vragender, Lievelde en Lichtenvoorde. Na een periode met veel mooie initiatieven loopt de pilot eind dit jaar af. Veel bewoners, ondernemers en organisaties hebben samengewerkt met Klimaat Klaor en zich ingezet om een gebied Klimaat Klaor te maken. Plannen zijn door de samenwerking versnelt en dragen bij aan het aantrekkelijker maken van een gebied om te wonen, ondernemen en recreëren.

Samen hebben we ingezet op droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en hittestress. Met de omgeving hebben we klimaatbomen gepland, schoolpleinen ontsteent, wadi’s aangelegd en stuwen aangelegd. In de komende weken worden de laatste initiatieven afgerond en kijken we terug op een aantal succesverhalen uit de pilot.

De crossbaan is Klimaat Klaor, volg jij?!

De pilot Klimaat Klaor is een samenwerking van Waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Oost Gelre, de provincie Gelderland en LTO Noord – Regio Oost.