Meeste coronamaatregelen verlengd tot 20 mei

Burgemeester Bronsvoort: “Nu meer dan ooit blijven volhouden”

Burgemeester Annette Bronsvoort“We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland.” Dat was vorige week de boodschap van premier Rutte. Hoewel de maatregelen voor de basisscholen en sportende jeugd zijn versoepeld, blijven de meeste maatregelen nog van kracht, in ieder geval tot 20 mei. Dus ook in Oost Gelre. En dat betekent dat ook voor burgemeester Annette Bronsvoort de boodschap onveranderd blijft: “Kijk naar elkaar om en houd vol!”

Burgemeester Bronsvoort ziet de wisselende reacties op de aankondiging dat veel maatregelen zijn verlengd. “De impact van de maatregelen is gewoon heel groot. Natuurlijk willen bedrijven volop aan de slag, wil de horeca haar gasten ontvangen en wil de kapper z’n deuren openen. Ik begrijp de teleurstelling. Maar ik vind het ook wel mooi om te zien dat we ons over die teleurstelling heen kunnen zetten. Dat we de verleiding om de grenzen van de maatregelen op te zoeken kunnen weerstaan. Dat onze gezondheid voorop staat, dat we de maatregelen accepteren én ons er ook naar gedragen.”

Weer naar school

Dat de basisscholen en de kinderopvang weer langzaam opstarten na de meivakantie vindt burgemeester Bronsvoort een goede maatregel. Onze medewerkers in de zorg zien ook dat de spanning in sommige gezinnen toeneemt. Dat het gewoon niet altijd lukt om binnen het gezin op een goede manier met deze nieuwe situatie om te gaan. Dat kinderen weer naar school kunnen, dat ze weer georganiseerd kunnen sporten kan in deze gezinnen verlichting brengen. Daarom vind ik het een goede insteek dat ook niet-jeugdleden van verenigingen de kans krijgen om te gaan sporten onder begeleiding. Een mooi voorbeeld van hoe we elkaar door deze periode heen helpen.”

Op elkaar letten

Iedereen wordt geraakt door de maatregelen. Daarom is het goed dat we zorg en aandacht voor elkaar hebben. Niet iedereen vraagt hulp. Soms omdat ze niet tot last willen zijn of omdat iedereen toch al druk genoeg met zichzelf is. Juist voor deze mensen moeten we oog hebben, stelt burgemeester Bronsvoort. “We moeten een beetje op elkaar letten. Zeker nu we de maatregelen nog langer moeten volhouden, is de zorg en aandacht voor elkaar belangrijk. Ik zie daar al heel veel mooie initiatieven uit voortkomen. Laten we ook dat vooral met elkaar volhouden.”

Volhouden

We krijgen met elkaar het nodige voor de kiezen. De maatregelen zijn verlengd. Evenementen zoals de Zwarte Cross gaan niet door. De anderhalve meter samenleving houdt aan. “Maar we zien vooral ook het menselijk leed dat door het coronavirus wordt veroorzaakt. Uw gezondheid, de gezondheid van uw dierbaren en van de mensen in uw omgeving staat voorop. Alle reden dus om nog even vol te houden. Schouder aan schouder te staan, want alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”