Mantelzorg, wat is dat?

Mantelzorg is een veelgehoorde term, maar wat is het precies? Mantelzorg is de zorg die door naasten wordt gegeven aan chronisch zieken en hulpbehoevenden. Het gaat dan om partners, familieleden, kennissen, vrienden en/of buren. Ouders van een kind met een ernstige ziekte of aandoening zijn ook mantelzorgers. Mantelzorg is langdurige zorg die onbetaald is. Onbetaald maar ook onbetaalbaar. Mantelzorger ben je eigenlijk 24 uur per dag. Als er zorg nodig is, is de mantelzorger vaak de eerste op wie een beroep wordt gedaan.

De zorg die de mantelzorgers geven is divers en bestaat uit hulp in het huishouden, hulp bij persoonlijke zorg zoals wassen, emotionele ondersteuning, hulp bij vervoer, begeleiding bij artsenbezoek, coördineren van de zorg en bijvoorbeeld hulp bij de administratie. Veel mensen zijn mantelzorger zonder dat ze dat zelf zo zien. Mantelzorgers doen het met liefde, maar zwaar kan het soms wel zijn. 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder gaven in 2019 mantelzorg; dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers. Van alle mensen met een betaalde baan in Nederland combineert 1 op de 4 zijn/haar werk met mantelzorgtaken.

Mantelzorgondersteuning

Om de mantelzorgers te ontlasten, biedt de gemeente Oost Gelre mantelzorgondersteuning. Dit kan een professional zijn maar ook een vrijwilliger die de mantelzorger een paar uur per week de zorg uit handen kan nemen. Zo heeft de mantelzorger even tijd voor zichzelf en tijd om weer wat energie op te laden. Kunt u bij uw zorgtaken voor uw naaste informatie, advies of praktische hulp gebruiken? Of heeft u behoefte aan een luisterend oor? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Ingrid te Winkel, mantelzorgconsulent. Zij is bereikbaar op maandagochtend, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend via 06 – 10 97 81 81 of i.tewinkel@oostgelre.nl. U kunt ook via het Sociaal Team een afspraak maken. Het Sociaal Team is bereikbaar via sociaalteam@oostgelre.nl of (0544) 39 36 16 (op werkdagen van 09.00 tot 12.30 uur).

 

-------------------------

‘Schot in de roos’

Een van die vrijwillige ondersteuners bij mantelzorg is Marietje Nijrolder (75) uit Zieuwent. Zij zet zich al ruim 15 jaar in als vrijwilliger en dat geeft haar veel voldoening. “Het is heel dankbaar werk maar soms ook heel verdrietig. Ik heb afgelopen jaar helaas veel sterfgevallen meegemaakt bij de mensen waar ik kwam. Dat hakte er best in en ik had besloten het even rustig aan te doen. Drie weken later belde Ingrid te Winkel van het Sociaal Team van de gemeente; ze had een nieuwe aanvraag waar ik heel goed zou passen. Het kriebelde toch weer en ik ben gaan kennismaken. Het bleek een schot in de roos.”

Een honderdste tref

Marietje en HenrietteMarietje komt terecht bij de familie Jacobs in Groenlo. Henriëtte Jacobs is in 2017 gediagnosticeerd met een ernstige progressieve ziekte en echtgenoot Chris Jacobs fungeert als mantelzorger. Door haar ziekte kan Henriëtte niet meer alleen wandelen of fietsen en ook oppassen op de kleinkinderen gaat niet meer. ‘s Middags moet ze altijd even slapen.

De klik tussen Marietje en Henriëtte is er direct. “Dat was bij de kennismaking al duidelijk. Ik ben echt ontzettend blij met Marietje; het is een honderdste tref”, vertelt Henriëtte. “Elke donderdagochtend komt ze hier en dan gaan we wandelen, thee drinken, kaarten of even winkelen. In de zomer plukken we graag een mooi veldboeket en we kunnen heel goed met elkaar praten. Marietje leert me ook om wat meer voor mezelf op te komen. Ik denk altijd: ach, het is nog niet zo erg, anderen zijn veel zieker. Marietje stimuleert me dan om toch bijvoorbeeld instanties te bellen of anderszins hulp te vragen.”

Op de foto staan vrijwilliger Marietje Nijrolder (links) en Henriëtte Jacobs

Begeleiding

Naast haar hulp bij de familie Jacobs zet Marietje zich ook in als vrijwilliger in verzorgingshuizen in Lichtenvoorde. “Daar help ik met koken en lees ik dialectverhalen voor. Ik heb het geluk dat ik mijn gezondheid mee heb en ik wil gewoon graag wat voor anderen betekenen. Daar haal ik heel veel voldoening uit.” Vanuit de gemeente wordt Marietje begeleid bij haar ondersteuning voor mantelzorg. “Dat is heel goed geregeld. Ik heb al verschillende cursussen mogen volgen zoals ‘omgaan met dementie’ en ‘omgaan met autisme’. Ik kan echt iedereen aanraden om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘Maar je verdient er niks mee’. Ik verdien er inderdaad geen geld mee, maar ik krijg zoveel voldoening en waardering, dat is me veel meer waard.”

 

-------------------------

‘Mantelzorger ben je 24/7’

 

Chris JacobsChris Jacobs is al jaren mantelzorger voor zijn vrouw Henriëtte. “Uiteraard doe ik het met liefde, maar mantelzorger ben je wel 24 uur per dag, 7 dagen in de week. De hulp van Marietje is voor mij echt een uitkomst. Op de ochtend dat zij er is, heb ik even tijd voor mezelf. Ik doe zelf, naast mijn reguliere baan, ook vrijwilligerswerk bij Estinea en dat wil ik heel graag blijven doen. Dankzij Marietje kan dat. In de uren dat zij hier is, kan ik er even uit. Als ik dan weer terugkom, zie ik dat mijn vrouw een hele fijne ochtend heeft gehad. Dat doet goed en geeft me weer energie om de zorg voor mijn vrouw aan te kunnen. Marietje is ook een klankbord voor mij. Zij heeft zoveel ervaring en alles is bespreekbaar. Mijn vrouw en ik zijn echt ontzettend blij met de hulp van Marietje; dankzij haar kunnen we het volhouden. Ze is goud waard!”

Chris wordt ondersteund door het Sociaal Team van de gemeente Oost Gelre. “Ik vind het heel belangrijk dat er oog is voor mantelzorgers en dat er een divers ondersteuningsaanbod voor hen is. Ik heb er veel aan gehad. Ook de vrijwillige hulp bij mantelzorg is een hele goede manier om de mantelzorgers even te ontlasten. Ik weet uit eigen ervaring dat vrijwilligerswerk niet zomaar vrijblijvend is; mensen rekenen op je. Gelukkig kunnen wij rekenen op Marietje en op de schat aan ervaring die zij meeneemt.”