Legendarische schrijver onthult eigen muurgedicht in Groenlo

Jan Cremer, schrijver en dichter, komt persoonlijk een muurgedicht van zijn hand onthullen. De onthulling, waarbij ook burgemeester Bronsvoort aanwezig zal zijn, vindt zondag 20 oktober plaats om 13.00 uur.

Jan Cremer brak in de jaren zestig door met zijn – zeker voor die tijd – taboedoorbrekende boeken 'Ik, Jan Cremer' en 'Ik, Jan Cremer, tweede boek'. Naast schrijver is Cremer ook beeldend kunstenaar. De boeken waren controversieel maar ook erg succesvol en maakten Cremer voor velen een sixties-legende.

De contacten tussen de groep Muurgedichten Groenlo en Jan Cremer kwamen tot stand nadat de schrijver eind 2018 een brief had geschreven aan burgemeester Annette Bronsvoort. Daarin vertelde hij, zelf geboren in Enschede, over zijn Groenlose roots: zijn grootouders zijn er geboren en hebben er gewoond. Hij heeft daarover geschreven in zijn boek Fernweh (vertaling: Reislust).

Naast het gedicht zijn ook een korte biografie en een afbeelding van Jan Cremer geplaatst op de gevel van het pand, op de hoek van de Notenboomstraat en de Beltrumsestraat.

Iedereen is welkom bij de onthulling van het zeventiende muurgedicht in Groenlo, al dan niet in Slag om Grolle-kledij.

Muurgedichten in Groenlo

Op 1 mei 2015 werd het eerste muurgedicht in Groenlo onthuld. Muurgedichten verrassen de bezoekers van de vestingstad en doen ze even stilstaan. Het zorgt voor een andere beleving van de plek. Kale gevels worden door een muurgedicht als het ware geactiveerd. Bewoners van Groenlo en haar toeristen komen in aanraking met poëzie en historie.

Alle gedichten hebben een herkenbare relatie met het gebouw of de omgeving. De gedichten zijn toegankelijk, goed leesbaar en verfraaien een pand. De gedichten zijn zeer divers in vorm en thema. Er zijn zowel regionale als landelijk bekende dichters geselecteerd.

Rondleiding

Er is een route gemaakt langs alle gedichten. Onder leiding van een gids ziet u alle plekken. De gids vertelt u over de totstandkoming van het gedicht en schetst wat achtergronden en anekdotes. Meer info is te vinden op www.grolsegedichten.nl.