‘Leefsamen Achterhoek’ genomineerd voor Europese Award

Ook in Oost Gelre ruim 100 huizen uitgerust met slimme sensoren

Het project ‘Leefsamen Achterhoek’ is genomineerd voor de ‘European Fire Safety Award 2019’. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met zogenaamde 'slimme sensoren'. Ook in Oost Gelre zijn ruim 100 huizen uitgerust met deze sensoren. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand.

Op 18 november wordt de winnaar van de prijs bekend gemaakt in het Europees Parlement. De jury bestaat uit de leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies.

Langer veilig thuis wonen

Het doel van het ‘Leefsamen Achterhoek’-project is om het langer thuis wonen veilig en verantwoord te laten verlopen en de samenredzaamheid te versterken. Een nieuwe variant van naoberschap waarmee de formele zorg deels ontlast wordt. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal de techniek met behulp van buren en andere mantelzorgers wordt ingezet.

Eerste ervaringen positief

In april 2019 zijn de eerste woningen van ouderen in de Achterhoek voorzien van slimme sensoren. De eerste ervaringen zijn positief. Mensen zijn in staat om veilig thuis te wonen en voelen zich meer verbonden met hun mantelzorgers. De meeste deelnemers houden na een proefperiode het systeem in huis.

Burgemeester Besselink van de gemeente Bronckhorst installeert een slimme rookmelder
Marianne Besselink, burgemeester van Bronckhorst, installeert de eerste slimme rookmelder bij Anneke van Diest (2e van links). Van Diest (82): “Het geeft mij een heel veilig gevoel!”