Jeroen Bruggink gebruikt regenwater voor toilet en autowassen

“Als je toch gaat (ver)bouwen, is dit wellicht een optie”

Klimaatverandering, we krijgen er allemaal mee te maken. Hoe ga je er mee om? Inwoners en ondernemers uit de gemeente vertellen wat zij doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Zo laten we zien dat er veel mogelijk is. En hopelijk brengen we u op ideeën... Deze week een interview met Jeroen Bruggink. Hij plaatste een ondergrondse regenwateropslagtank van 3000 liter in zijn achtertuin.

Het toilet doorspoelen, de auto wassen en de planten in de tuin besproeien. Allemaal met opgevangen regenwater. Jeroen Bruggink uit Lichtenvoorde doet het. “Bij de bouw van een berging met veranda in de achtertuin hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een ondergrondse tank te plaatsen in de tuin. We hebben regenafvoeren aangelegd die leiden naar een ondergrondse opslag en dat water gebruiken we”, vertelt Jeroen. Hij laat zien hoe het precies werkt: de regenpijpen zijn (ondergronds) aangesloten op de tank waar een pompsysteem in zit. In de berging zit een aftapkraan én het naastgelegen toilet is erop aangesloten. “Omdat we in tijden van hevige regenval niet alles kunnen opvangen, hebben we ook nog infiltratiekratten onder het gazon geplaatst. Als de tank vol is, stroomt het daarin over.”

De hele zomer plezier van

Geld besparen op leidingwater is niet de beweegreden, legt Jeroen uit. “Het gaat in eerste instantie om het klimaat en duurzaamheid. In ons land regent het op zich voldoende maar het valt steeds meer in korte periodes en met name in de wintermaanden. Op de momenten dat je het nodig hebt, is er weinig beschikbaar. Waterleveranciers hebben daar in de zomermaanden problemen mee. Zelf water opvangen is een mooie oplossing. Wij hebben er bijna de hele zomer gebruik van kunnen maken.”

Minder verbruik is stap 1

Ook met de verbouwing van het huis is Jeroen duurzaam te werk gegaan. “Het huis is nu volledig geïsoleerd, kierdicht gemaakt en beschikt over dubbel glas. Minder verbruik is de eerste stap. Sinds kort hebben we ook zonnepanelen geplaatst om het overgebleven verbruik zoveel mogelijk duurzaam op te wekken. Bij nieuwbouw is het eenvoudig om nog meer van hemelwater gebruik te maken. Dan kun je er ook je wasmachine en toilet en zelfs de douche op aansluiten; da’s al gauw 50% van je verbruik. In België is het al verplicht om bij nieuwbouw een watertank te installeren. Het drinkwater is daar echter ook 4 keer zo duur. In Nederland zijn we gewend om water zo snel mogelijk af te voeren. Het hele systeem is daarop gericht. Met de verandering van het klimaat moeten we daar vanaf. Water opvangen en/of infiltreren, dát is nu belangrijk. Dat kan ook kleinschalig. De regenpijp van het huis komt uit in een 200 liter waterton. Alle kleine beetjes helpen.

Kom gerust kijken

Mensen die belangstelling hebben zijn welkom om bij Jeroen te kijken hoe zo’n opslagtank werkt. “Het is belangrijk dat meer mensen dat gaan doen. We moeten samen zorgen dat we het water bewaren. Zeker hier in de droge Achterhoek.”

Bekijk YouTube-filmpje ‘Regenwater gebruiken bij je woning’

Het filmpje laat goed zien hoe je regenwater kunt gebruiken: https://www.youtube.com/watch?v=tpf-aMbrXs8

Tips

Meer tips over opvang regenwater, afkoppelen en een klimaatvriendelijke tuin? Kijk op de pagina Duurzaamheid | Klimaat

Heb jij ook mooie voorbeelden van duurzaam omgaan met regenwater?

Of van een klimaatvriendelijke tuin? En vind je het leuk om daarover geïnterviewd te worden voor de gemeentepagina’s en de website?

Neem dan contact op met Arjan Spaargaren van de afdeling Omgeving: a.spaargaren@oostgelre.nl of tel.: (0544) 39 34 67.

Jeroen Bruggink in zijn tuin
Jeroen Bruggink bij de toegang tot de ondergrondse regenwateropslagtank van 3000 liter in zijn achtertuin