Horeca Lichtenvoorde tijdens kermisdagen

Lichtenvoorde viert dit jaar geen echte kermis. Het college heeft met de horeca gesproken over alternatieven. Best lastig als je kijkt naar de manier waarop Lichtenvoorde graag kermis viert, weet burgemeester Annette Bronsvoort: “Wat er ook wordt georganiseerd, het moet passen binnen de coronamaatregelen. De horeca in Lichtenvoorde heeft daar nu een goed alternatief voor bedacht.”

De manier waarop Lichtenvoorde normaliter kermis viert is hoe alle kernen in Oost Gelre hun kermis vieren. Een feest van ontmoeting, waar alles door elkaar loopt langs kermisattracties, cafés, feesttent, muziek en eten. Dat is de kracht van deze kermissen, maar ook de valkuil als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen”, aldus burgemeester Annette Bronsvoort. Daarom vind ik het mooi dat zowel het Bloemencorso als de horeca een coronaproof alternatief hebben.”

Dahlia Kunstroute

De Stichting Bloemencorso heeft het initiatief genomen voor een route met dahlia-kunstobjecten. Gemaakt door de wagenbouwers die normaliter op de 2e zondag in september door de straten trekken, én door een aantal andere organisaties. Een lovenswaardig initiatief, aldus burgemeester Bronsvoort: “De teleurstelling was natuurlijk enorm groot toen bleek dat het bloemencorso niet door kon gaan. Maar de wagenbouwers hebben zich daar snel overheen gezet en zijn met dit idee gekomen. Erg mooi.”

Gezamenlijke aanpak

Ook de horeca heeft de uitdaging opgepakt. En ook hier waardeert burgemeester Bronsvoort de gezamenlijke aanpak. “Ze zijn bij ons gekomen met hun plannen en wij hebben daar positief op geoordeeld. Ze hebben er goed over nagedacht hoe ze coronaproof toch nog iets kunnen organiseren. De horeca is tijdens de kermisdagen open, ze hebben iets meer terras en hier en daar speelt een bandje.”

Samen verantwoordelijk

Burgemeester Bronsvoort benadrukt de naleving van de coronamaatregelen. Zoals de 1,5 meter, de registratie van gasten en alleen zitplaatsen aanbieden. “We willen het coronavirus onder controle houden. Dat doen we vooral om kwetsbare doelgroepen in onze samenleving te beschermen. En dat doen we goed in Oost Gelre. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat bezoekers van de kunstroute en de cafés tijdens de ‘kermisdagen’ zich daar bewust van zijn. Maar ik verwacht ook dat ze elkaar er op die dagen nog eens aan herinneren, elkaar erop aanspreken en de aanwijzingen van het horecapersoneel opvolgen. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.”

openluchttheater

Voor komend weekend is de horeca ook de samenwerking met het openluchttheater aangegaan.