Gezocht: maatjes!

Help jij nieuwkomers zich thuis te voelen in Oost Gelre? | Als maatje help je een nieuwkomer de weg te vinden in Oost Gelre en de Nederlandse samenleving. Maatjes worden begeleid en ondersteund door Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre.

Nieuwkomers zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een status (verblijfsvergunning) gekregen voor minimaal 5 jaar en mogen hier wonen, werken en naar school gaan.

Ben ik geschikt als maatje?

Om geschikt te zijn als maatje moet je goed kunnen luisteren en het leuk vinden om met iemand gezellige en alledaagse activiteiten te ondernemen. Ook is het belangrijk dat je iemand die uit een andere cultuur komt dan de jouwe, zich welkom wil laten voelen.

Aan wie word ik gekoppeld?

Lisa Steneker koppelt je zorgvuldig aan een nieuwkomer. Hierbij letten we op jullie wensen en mogelijkheden. Eerst is er een ontmoeting om te kijken of het klikt.

Hoe lang ben je maatje?

Dat is heel verschillend. Eerst is er een proefperiode van 2 maanden. Daarna kan de duur van de begeleiding verschillen van een paar maanden tot een paar jaar.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lisa Steneker van de gemeente Oost Gelre. Zij is bereikbaar via l.steneker@oostgelre.nl en (0544) 39 35 59.

___________________________________________________

Gezocht: mensen voor de ‘Welkom thuis commissie’!

We zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om nieuwkomers te helpen bij de inrichting van hun woning. Nadat nieuwkomers de sleutel krijgen is er 2 weken tijd om het huis helemaal in te richten. In die 2 weken moet alles voor in de woning worden aangeschaft.

Voor de inrichting van hun woning ontvangen nieuwkomers per familielid een inrichtingskrediet. Elke maand betalen zij automatisch een deel van dit krediet aan de gemeente terug. Van dit krediet moet alles betaald worden voor de inrichting. Er is een lijst beschikbaar met alle spullen die nodig zijn voor elke ruimte in huis.

Wil jij helpen?

We zoeken ongeveer 5 vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen bij de inrichting en hier gedurende een periode van twee weken intensief mee bezig te zijn.

Wat houdt het in?

Je helpt mensen met de weg te wijzen naar bijvoorbeeld kringloop, Vincentiusvereniging en verschillende andere (woon)winkels. Het is belangrijk dat je lokaal goed de weg weet; waar is alles te vinden / te koop? En je moet het leuk vinden om scherp te zijn op aanbiedingen en kortingsacties. Het is nadrukkelijk niét de bedoeling om zelf de woning te verven of de vloer te leggen. Er is een klussendienst die ingezet kan worden voor klussen als gaatjes boren en huishoudelijke apparaten aansluiten (denk aan de wasmachine).

Je doet het niet alleen!

Je staat er niet alleen voor. Je werkt nauw samen met het maatje van de nieuwkomer(s) en met een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk. Ook biedt Lisa Steneker vanuit de gemeente ondersteuning en advies.

Aanmelden of meer informatie?

Neem contact op met Lisa Steneker: l.steneker@oostgelre.nl of (0544) 39 35 59.