Gevelrenovatie kan leefomgeving versterken

Groenlo kent als vestingstad een rijke historie. Dit is onder andere terug te zien in de vele karakteristieke panden. Het afgelopen jaar zijn in het centrum van Groenlo een aantal gevels gerenoveerd om de beleving van de stad te versterken. Dat geldt ook voor het pand van Leonie en Stefan in de Beltrumsestraat in Groenlo. De gevelrenovatie voor hun pand is eind 2020 met succes afgrond. Het pand viel voorheen wat weg in de straat, maar nu het is opgeknapt is het een mooie aanvulling in de straat.

Lang gekoesterde wens in vervulling

“Het pand stond al even te koop”, begint Leonie. “Nadat we het voor de zoveelste keer op Funda voorbij hadden zien komen hebben we de stoute schoenen aangetrokken om het te bezichtigen. Het was groot en er moest veel aan gebeuren. Maar we zagen ook de potentie van het pand en daarmee kans om een lang gekoesterde wens van een eigen winkel in vervulling te laten gaan. Stefan heeft al een eigen bedrijf in visuele communicatie. Met de winkel ga ik mij richten op woon- en kookspullen, kaarten, cadeaupapier, kinderspeelgoed en hobbymaterialen. Kortom, dingen om blij van te worden!”

Verloop proces

Stefan vult aan; “We wilden met de renovatie graag twee verschillende ingangen creëren. Eén voor de winkel van Leonie en de andere ingang voor mijn bedrijf. Dat was in de gevel even zoeken. De gemeente had ook ideeën voor de aanpassing van de gevel. Tijdens onze presentatie aan de gemeente en de welstand werd ons geadviseerd enkele schetsen te maken. Ook werd ons geadviseerd om de reclame aan de gevel gelijk mee te nemen. Zo kwam uiteindelijk de beste optie voor ons naar boven. De subsidie en de adviserende rol van de gemeente heeft bijgedragen aan het uiteindelijke resultaat waar we erg trots op zijn. We krijgen veel positieve reacties uit de omgeving, ook van mensen die je niet kent. Dat is wel heel gaaf.”

Opening winkel en bedrijf

Stefan en Leonie zijn nog volop aan het klussen. Met name Leonie. Zij is heel handig en heeft samen met haar vader een groot deel van de verbouwing gedaan. De gevelrenovatie is afgerond en het huis hebben ze al heel mooi opgeknapt. Maar voor de winkel van Leonie en het bedrijf van Stefan hebben ze nog iets meer tijd nodig. In november zijn ze namelijk voor de tweede keer ouders geworden van een prachtige dochter. Ze nemen eerst even de tijd om met elkaar te genieten en zetten dan de verbouwing door. Ze verwachten in de zomer van 2021 open te kunnen.

Gevelrenovatie met behulp van subsidie gemeente

Voor de kernen Lichtenvoorde en Groenlo heeft de gemeente Oost Gelre de Programma’s Stad Groenlo en Geef Lichtenvoorde Kleur vastgesteld. De programma’s dragen bij aan het creëren van een sterke fysieke leefomgeving. Binnen deze programma’s is het aanpassen van de gevels van panden binnen het centrum een onderdeel. De gemeente Oost Gelre stelt subsidie beschikbaar voor deze gevelrenovaties. Het doel is om zo de leefomgeving van het centrum te versterken. Net als in 2020 is er ook in 2021 weer budget beschikbaar voor andere initiatiefnemers.

Mogelijkheden verkennen

Heeft u ook ideeën voor het veranderen van de gevel? Als uw pand zich bevindt binnen de gracht van Groenlo of in het winkelgebied van Lichtenvoorde komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Ballast via (0544) 39 35 05 of p.ballast@oostgelre.nl.

De Beltrumsestraat 12 in Groenlo - voor de gevelaanpassing Foto vóór de gevelrenovatie

De Beltrumsestraat 12 in Groenlo - na de gevelaanpassing
De trotse pandeigenaren na de gevelrenovatie