Geslaagde publieksdag rondom water en klimaat in Lichtenvoorde

Wethouder Bart Porskamp: “Samen verder met het klimaatvriendelijk maken van de omgeving”

Een belangrijke stap is gezet. Het watersysteem rond Lichtenvoorde is ingericht op de toekomst. Er zijn 3 nieuwe wateropvanggebieden en 2 nieuwe bypasses aangelegd. Die moeten ervoor zorgen dat het water bij extreme regenbuien voortaan om Lichtenvoorde heen wordt geleid. Om dit te vieren was er afgelopen zaterdag een publieksdag.

Een mooie opkomst bij Uitspatting de Besselinkschans. Na de opening door wethouder Bart Porskamp en heemraad Peter Schrijver (Waterschap Rijn en IJssel) konden de aanwezigen in een korte film de werkzaamheden van de afgelopen jaren zien. Ook kon men met diverse organisaties in gesprek en werd er uitleg gegeven bij de watertafel. De bezoekers trokken vervolgens met huifkar of fiets het gebied in voor een klimaattocht.

Klimaattocht door het gebied!

Bij het nieuwe opvanggebied aan de Weijenborgerdijk waren outdoor-activiteiten voor de jeugd. Ook bij de fietstunnel aan de Vragenderpoort was veel te beleven. Deze plek staat symbool voor de wateroverlast in 2010 toen de tunnel compleet onder water liep. Afgelopen maanden kreeg de tunnel een facelift. Vrijwilligers van jong tot oud uit Vragender beschilderden de wanden in een toepasselijk onderwaterthema. Afgelopen zaterdag was de beleving extra spectaculair met licht en muziek!

Een belangrijke stap

Wethouder Bart Porskamp kijkt positief terug op het verloop van de dag: “We hebben een heel belangrijke stap gezet om wateroverlast in Lichtenvoorde te beperken. De komende jaren gaan we samen verder met het klimaatvriendelijker maken van de omgeving, bijvoorbeeld via Klimaat Klaor en de campagne Weet van Water. Daarbij hebben we de hulp van onze inwoners en ondernemers hard nodig. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door het vergroenen van de tuin of het afkoppelen van regenwater!”

Kinderen leren spelenderwijs hoe wateroverlast voorkomen kan worden

De beschilderde fietstunnel is met blacklight verlicht en dat geeft een bijzonder effect

Kinderen maken een brug om naar de overkant van het water te komen