Georganiseerd sporten voor jongeren mag weer

Wethouder Porskamp: “Belangrijk dat we dit samen goed en veilig organiseren.”

Vanaf 29 april mag de jeugd tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht. Wethouder sport Bart Porskamp is blij met deze versoepeling van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Hij is er van overtuigd dat ook in Oost Gelre de jeugd vast weer graag wil bewegen, elkaar ontmoeten in de sport. “Ik denk dat we dat met elkaar op een verantwoorde manier kunnen organiseren. Die vraag hebben we inmiddels bij de sportverenigingen en speeltuinen uitgezet.”

Volgens wethouder Porskamp vraagt dat wel het nodige van de verenigingen om dit te organiseren binnen de ruimte die de maatregelen bieden. Hij doelt daarmee op het feit dat er nog steeds niet in een sporthal of zwembad gesport mag worden. “Het mag alleen op buitensportaccommodaties. In onze gemeente heb je het dan bijvoorbeeld over voetbalclubs, tennisbanen of fietscross. Feitelijk buitensportaccommodaties met een hek er omheen. Dat betekent dat we ook het georganiseerd sporten in de buitenruimte, bijvoorbeeld in een park, niet toestaan. We hebben nu bij alle sportverenigingen de vraag neergelegd welke mogelijkheden ze zien om in goede samenwerking het sporten door jongeren mogelijk te maken onder deze voorwaarden.”

Ideeën en consequenties

Niet alleen de leden maar ook niet-leden moeten kunnen sporten. Dat is de oproep die premier Rutte deed in zijn persconferentie. Wethouder Porskamp is zich bewust dat dit een extra inspanning van de verenigingen vraagt. “Ik wil daar graag in meedenken en waar mogelijk hen ondersteunen. Ik heb de verenigingen gevraagd met ideeën te komen, maar ook om de consequenties in beeld te brengen. Waar ze tegen aan lopen bij het organiseren van sport voor leden én niet-leden. Maar ook waar ze tegenaan lopen in de samenwerking met andere verenigingen.”

Speeltuinen

Ook de speeltuinverenigingen in onze gemeente hebben een mail gehad met hetzelfde verzoek als aan de verenigingen is gedaan. “Het gaat er om dat onze jeugd met ingang van 29 april weer buiten kan sporten, kan bewegen. En dat ze dit georganiseerd en goed begeleid kan doen. Maar ook dat het veilig gebeurt. Met goede waarborgen waarbinnen we de maatregelen van het RIVM kunnen toepassen. Dus ook dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen, dat we de hygiënemaatregelen en de 1,5-meter afstand respecteren. Want hoe belangrijk het sporten ook is, de gezondheid van ons allemaal weegt het zwaarst. Alleen samen kunnen we het coronavirus controleren.”

Maatregelen georganiseerd sporten door jongeren

  • Alleen op buiten-sportaccommodaties, dus geen sporthal of overdekt zwembad;
  • Georganiseerd sporten in de openbare ruimte (bijv. parken) is niet toegestaan;
  • Voor de jeugd t/m 12 jaar geldt de anderhalve meter maatregel niet;
  • Voor de jeugd van 13 t/m 18 geldt de anderhalve meter maatregel wel;
  • Alleen trainingen zijn toegestaan, dus geen wedstrijden, competities of toernooien;
  • Het moeten georganiseerde trainingen onder begeleiding zijn;
  • Sportactiviteiten moeten ook toegankelijk zijn voor niet-leden;
  • Kleedkamers en kantines blijven dicht, dus thuis douchen;
  • Geen ouders langs de lijn;
  • De maatregelen van het RIVM zijn van toepassing (o.a. hygiëne).

Voor meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-e...

Of kijk op onze pagina over het coronavirus.