Gedichtenroute over klimaat in Lichtenvoordse BIJwei

Initiatiefneemster Ellen Bakker: ‘Ook het sociale klimaat is belangrijk!’

Ellen Bakker is een bezige bij: ze is actief in de Stichting Lezen Werkt, het Taalcafé Oost Gelre en ze is de gelukkige eigenaar van de BIJwei, een ongerept stukje land aan de Flierbeek. Elk jaar organiseert ze een gedichtenwedstrijd die de mooiste teksten oplevert. Dit keer is het thema klimaat, in de breedste zin van het woord.

De klimaatroute

“Het thema voor de gedichtenroute is  bewust gekozen”, vertelt Ellen. “Ik heb een aanvraag ingediend bij Klimaat Klaor, een pilot die in onze gemeente wordt uitgevoerd om het gebied  met z’n allen klimaatbestendig te maken. Ik ben daar helemaal voor. Maar niet alleen het weer als klimaat gaat me aan het hart, ook het sociale klimaat waarin we leven. In de BIJwei, waar we biologisch tuinieren, komen die twee aspecten samen. Daar treffen mensen elkaar in de moestuin of de meditatieplek, daar wordt gepraat en gelezen.” Alle gedichten die worden ingezonden, hangt Ellen op 3 september aan een gehaakte kabel die door de tuin voert: een echte route dus!

Ellen Bakker in haar BIJwei

Verhalen die er toe doen

Ellen schrijft zelf ook en heeft al een behoorlijke reeks boeken op haar naam staan. Ze gaan over mensen en onderwerpen die haar raken, vooral kinderen mogen op haar warme aandacht rekenen.  “Mijn eerste boek gaat over Ferry, een jongeman met een beperking die knokt voor zijn plaats in de maatschappij. En hij is er gekomen, hij woont en werkt nu zelfstandig!”

Alles komt perfect bij elkaar

Ellen vervolgt enthousiast: “Ik heb veel energie, die zet ik graag positief in. Delen is omgekeerd vermenigvuldigen, is mijn motto. Toen ik in 2015 een prachtig gelegen stuk grond kon kopen, op een steenworp afstand van waar mijn vader vroeger zijn moestuin had, wist ik het direct. Dat wordt de BIJwei, een blije wei voor iedereen. Veel mensen met een migratieachtergrond tuinieren nu samen met Nederlanders in de moestuin. Alles komt zo perfect bij elkaar! Je kunt er tuinieren, lekker zitten, lezen en al je zintuigen benutten. Ik noem het altijd de voedseltuin voor lichaam en geest. We creëren hier een gezond en open sociaal klimaat.”

Heel veel inzendingen!

De gedichtenwedstrijd is voor jong en oud. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een gedicht te mailen of in de brievenbus te gooien bij Ellen. Op 6 september worden dan de beste drie gedichten gekozen door de bezoekers van de tuin. Er zijn inmiddels al een tiental gedichten binnen. “Ik hoop op heel veel inzendingen. Ik kom uit het onderwijs. De gedichtenwedstrijd stimuleert kansen voor taal, maar ook voor tuinieren en ontmoeten in de BIJwei. Zo komt alles samen, daar hou ik van. Alles aan elkaar knopen.”

Doe mee aan de gedichtenwedstrijd!

Inzendingen voor de gedichtenwedstrijd van de BIJwei met het thema klimaat kunt u inleveren bij Ellen Bakker. Dat kan per brief op het adres:
De Rode van Heeckerenstraat 5
7131 EP Lichtenvoorde
Of per e-mail via info@lezenwerkt.nl.

Een aantal gedichten die Ellen Bakker heeft ontvangen

Wat is Klimaat Klaor?

Klimaat Klaor is een pilot ingegeven door klimaatverandering. Droogte, wateroverlast, waterkwaliteit en hittestress spelen rond Lichtenvoorde, Vragender en Lievelde steeds meer een rol. Bewoners, ondernemers en organisaties zetten zich in voor een veerkrachtig gebied dat tegen een stootje kan. Klimaat is daarbij het verbindende thema. Samen versnellen we mooie plannen uit het gebied, die raken aan groen, bodem, water en klimaat. Dit voor een aantrekkelijk gebied om te wonen, ondernemen en recreëren.

Heb jij ook een idee of initiatief?

Via de webpagina www.klimaatklaor.nl kun je nog steeds jouw idee of initiatief indienen! Ook vind je hier verschillende mooie en praktische voorbeelden. Meer informatie of advies? Neem dan contact op met gebiedsmakelaar Richard Trenning. Hij is te bereiken via tel. 06 – 23 46 56 29 of r.trenning@klimaatklaor.nl.