Een vluchtsleutel, heb jij hem al opgehangen?

Weet jij je huissleutels meteen te vinden als er ’s nachts een brand uitbreekt en het huis langzaam maar zeker met rook wordt gevuld? Een goede oplossing is het ophangen van een vluchtsleutel op de vluchtroute. Dat kan het leven van jou en je huisgenoten redden bij een brand!

Bij brand maar 3 minuten om te vluchten

Hoe vaak komt het wel niet voor: je wilt de deur uit maar je kunt je sleutels nergens vinden. Wij zijn gemiddeld 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen die we ergens hebben laten slingeren. Maar als er brand uitbreekt heb je geen tijd te verliezen. Sterker nog, je hebt maar 3 minuten om te vluchten bij brand.

Vluchtsleutel naast je voor- en achterdeur

In die enkele minuten red je het niet om je sleutels te zoeken en je dierbaren veilig te laten vluchten. Op zoek gaan naar sleutels om de deur te openen kost teveel kostbare tijd. Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op je vluchtroute. Dan kun je altijd veilig vluchten bij brand. Een goede plek is naast je voordeur of achterdeur; uiteraard uit het zicht voor mensen van buitenaf.

Maak een vluchtroute en oefen deze route

Als er onverhoopt brand in je woning uitbreekt, is het noodzaak dat je een vluchtroute hebt. Maak samen een vluchtroute en oefen deze route regelmatig. Betrek ook kinderen erbij, zodat zij ook weten wat ze moeten doen. Mocht er ondanks alle tips en maatregelen toch nog iets misgaan en er brand in huis uitbreken, handel dan als volgt:

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw de overige aanwezigen in de woning.

  • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.

  • Houd de deuren en ramen gesloten en sluit de deuren achter u.

  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.

  • Bel -nadat u gevlucht bent- direct het alarmnummer 112.

Meer informatie over een vluchtplan vind je op www.brandweer.nl.

Ruim 5.000 sleutelhangers

In het kader van de campagne ‘Vluchtsleutelhanger’ verspreidt de VNOG onder ruim 5.000 huishoudens in Groenlo en Lichtenvoorde een vluchtsleutelhanger. Met daarbij informatie die aanzet tot nadenken om de brandveiligheid in de woning te vergroten. En om maatregelen te treffen voor een veilige ontvluchting. Misschien vind jij er ook wel een in je brievenbus.

Een vluchtsleutel aan een sleutelhaakje.

Hang een vluchtsleutel op je vluchtroute. Een goede plek is naast je voor- of achterdeur; uiteraard uit het zicht voor mensen van buitenaf. Een eenvoudige en handige oplossing is een sleutelhaakje, zoals hier op de foto.