Een echte Terugwinnaar maakt van afval weer grondstof

Wie grondstoffen terugwint uit afval is een Terugwinnaar. Zo luidt de boodschap van de gemeente Oost Gelre in samenwerking met ROVA. “Een groot deel van ons afval bestaat uit herbruikbare grondstoffen”, vertelt wethouder Bart Porskamp. “Helaas zien we een toenemende vervuiling in de grondstoffen pmd, gft en textiel. Dat, in combinatie met de hoge kosten voor de verbranding van restafval, maakt dat wij samen met ROVA beginnen met de aanpak Terugwinnaars.”

Goed scheiden betekent: juiste afval in de juiste container

Het scheiden van huishoudelijk afval gaat in Oost Gelre al erg goed. Maar toch is er ruimte voor verbetering. Steeds vaker komt restafval tussen de ingezamelde grondstoffen, zoals in de pmd- (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) of gft-container. Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor grondstoffen niets meer waard zijn. De aanpak is daarom vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen. Dus de juiste grondstof in de juiste container. Wethouder Porskamp: “In deze periode, waarin veel mensen meer thuis zijn dan gebruikelijk, zien we de hoeveelheid afval ook toenemen. Goed scheiden is daarom juist nu extra belangrijk.”

Terugwinnaars dragen bij aan een beter milieu, nu en in de toekomst

Wethouder Porskamp hoopt dan ook dat de overtuigde Terugwinnaars in Oost Gelre zich willen (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties”, licht de wethouder toe. “Laten we er daarom samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat we goed (blijven) omgaan met het milieu.”

Afval wordt weer grondstof voor nieuwe producten

#Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden. En dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. “Oud glas wordt weer nieuw glas. En groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Van pmd worden weer nieuwe verpakkingen gemaakt, bijvoorbeeld bankjes en bloembakken”, aldus Porskamp.

Vervuiling tussen grondstoffen kan leiden tot afkeur van hele vracht

Dat goed inzamelen echt belangrijk is, ziet de gemeente regelmatig terug in de praktijk. Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de containers van gemiddeld 600 huishoudens. Als daar een aantal containers met vervuiling tussen zitten, kan het zijn dat de hele vracht wordt afgekeurd. “Dat is ten eerste niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren. Daarnaast kost het ons als gemeente extra geld, want grondstoffen leveren geld op terwijl verbranden van restafval juist geld kost. En die extra kosten moeten wij uiteindelijk weer doorberekenen in de afvalstoffenheffing.”

Terugwinnaars: eerst voorlichting, daarna controles

Foutief scheidingsgedrag zit vaak in onwetendheid. “Plastic speelgoed is toch plastic, dus pmd?” Maar plastic speelgoed hoort niet bij pmd, want het is geen plastic verpakking. Daarom beginnen we nu eerst met algemene voorlichting.

Ná de zomervakantie gaan we ook de wijk in. Dit doen we o.a. met afvalcoaches die voorlichting verzorgen. Uit ervaringen van andere gemeenten weten we dat dat leidt tot betere afvalscheiding.

Daarnaast worden ook controles uitgevoerd door ROVA-medewerkers en boa’s.

Bewaarfolder ‘Samen maken we van ons afval weer grondstof’

Binnenkort ontvangen alle huishoudens in de gemeente Oost Gelre de handige bewaarfolder ‘Samen maken we van ons afval weer grondstof’. In deze folder staat uitleg over de grondstoffen en kunnen inwoners zien welke nieuwe duurzame producten kunnen ontstaan uit afval. “Het is toch een mooi idee dat het frisdrankflesje die jij ooit hebt leeggedronken, misschien wel verwerkt is in een voetbalshirtje”, sluit de wethouder af.

Wethouder Bart Porskamp staat naast een kartonnen beeldmerk