Doe mee met het onderzoek naar sport- en beweeggedrag van ouderen

Bent u 60 jaar en ouder? Sport of beweegt u op dit moment niet of nauwelijks? En heeft u wel het voornemen om meer te gaan bewegen? Doe dan mee aan het onderzoek naar sport- en beweeggedrag onder ouderen. Zo krijgen we meer inzicht in de wensen en behoeften van 60-plussers. Op basis van de resultaten gaan we samen met een aantal verenigingen sport- en beweegaanbod voor ouderen ontwikkelen.

Uit recent onderzoek (Mulier Instituut) blijkt dat steeds meer ouderen wekelijks sporten. In de periode tussen 2001 en 2004 sportte zo’n 30% van de ouderen minimaal één keer per week. Dat percentage is gestegen naar 40% in de periode tussen 2013 en 2016. Steeds meer ouderen ontdekken de voordelen van vitaal ouder worden door sport en bewegen. Het helpt u om fit te blijven, ook op oudere leeftijd. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes.

Een gezonde en sportieve samenleving ook op de oude dag

Wethouder Jos Hoenderboom moedigt ouderen aan om in beweging te blijven. “Vanuit onze sportvisie streven we naar een gezonde en sportieve samenleving. Sport en bewegen zijn belangrijk voor onze gezondheid. Maar ook voor de leefbaarheid en sociale samenhang tussen inwoners. Zeker ook voor onze oudere inwoners. Het voordeel van vitaal ouder worden is dat inwoners langer de dingen kunnen blijven doen die ze graag doen.” 

Sportaanbod voor ouderen een kans voor sportverenigingen

Wethouder Hoenderboom geeft aan dat het aantal ouderen dat bij een vereniging actief sport nu nog aan de lage kant is. “De meeste verenigingen richten zich vooral op de jeugd. Voor verenigingen is de veranderende samenstelling van de bevolking een mooie kans.” Hij ziet daarbij een mooie win-win situatie ontstaan. “Door sportaanbod voor oudere inwoners aan te bieden levert dit verenigingen nieuwe leden op. Bovendien helpt het ouderen om de deur uit te komen en elkaar te ontmoeten.”

Jongere en senior samen achter de laptopOnderzoek naar wensen en behoeften van ouderen

CIOS-stagiaire Joshi Ockers heeft een korte vragenlijst opgesteld om te onderzoeken wat ouderen beweegt. Doel ervan is inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van ouderen voor sport- en beweeggedrag. Op basis van de uitkomsten organiseert Joshi in het voorjaar een sportinstuif voor ouderen samen met enkele sportverenigingen.

Maak kans op één van de zes VVV bonnen van €25,-!

U kunt de vragenlijst invullen via: http://bit.ly/onderzoeksportendeouderen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 minuten. U kunt de vragenlijst invullen t/m donderdag 15 februari. Uw gegevens worden anoniem verwerkt. Onder de deelnemers aan de vragenlijst verloten wij 6 VVV-bonnen van €25,-. De winnaars van de VVV-bonnen maken we eind februari bekend. Zij krijgen hierover persoonlijk bericht.

Hulp nodig bij het invullen?

Bent u niet zo handig met computers? U heeft de mogelijkheid om de vragenlijst telefonisch met hulp van Joshi Ockers in te vullen. U kunt op woensdag of donderdag contact opnemen met Joshi Ockers via telefoonnummer: (0544) 39 35 28.

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met Joshi Ockers. Dat kan via j.ockers@oostgelre.nl of (0544) 39 35 28.