Doe mee met de gratis cursus Politiek Actief

Op woensdag 3 mei 2017 start in de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Oost Gelre de cursus Politiek Actief. Wil jij kennis maken met de lokale politiek? En wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn om hier invloed op uit te kunnen oefenen? Dan kun je je nu inschrijven voor deze cursus.

Is deze cursus iets voor jou?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Wil jij weten hoe de democratische rechtsstaat functioneert? En hoe je een actieve rol in de beïnvloeding van de lokale politiek kunt spelen? Dan is deze cursus geschikt voor jou.

Theorie afgewisseld met praktijk

Tijdens vijf avonden met verschillende thema’s wordt theorie afgewisseld met praktische opdrachten. Je vergroot je kennis over politiek in het algemeen en gemeentelijke politiek. Daarnaast versterk je je vaardigheden zoals debatteren en lobbyen bij de gemeente. Ook kom je er achter op welke manier jij politiek actief kunt worden. Bijvoorbeeld als lid van een politieke partij, in een adviesraad of als raadslid. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoet je ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Programma

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Deze vinden afwisselend plaats in de gemeentehuizen van Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten en Oost Gelre. De cursusavonden zijn van 19.30 tot 22.00 uur. ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat verzorgt de cursussen.

Het programma  ziet er als volgt uit:

Datum: Plaats: Thema:
Woensdag 3 mei Doetinchem Introductie en kennismaking met uitleg over staatsinrichting en gemeentelijke politiek
Woensdag 10 mei Oude IJsselstreek De gemeente en besluitvorming
Woensdag 17 mei Aalten Taken, rollen en instrumenten van de gemeenteraad
Woensdag 24 mei Oost Gelre Lobbyen bij de gemeente
Woensdag 31 mei Doetinchem Debatteren


Daarnaast bezoek je een raadsvergadering en krijg je de kans om een (korte) stage te lopen bij een politieke partij in Oost Gelre.

Aanmelden

Heb je belangstelling voor deze gratis cursus? En kun je ten minste bij vier bijeenkomsten aanwezig zijn? Dan kun je je tot uiterlijk vrijdag 21 april aanmelden door een mail te sturen naar griffie@oostgelre.nl. Vermeld daarbij je naam, telefoonnummer, e-mailadres en een korte motivatie om deel te nemen aan de cursus.

Het aantal beschikbare cursusplekken is beperkt. Onze voorkeur gaat uit naar inwoners, jong en oud, die nu nog niet actief zijn in de lokale politiek, maar wel willen weten wat hun mogelijkheden zijn in hun eigen buurt of in de lokale politiek.

Meer informatie

Voor meer informatie over de cursus kun je contact opnemen met de griffie van de gemeente Oost Gelre via telefoonnummer (0544) 39 34 46 of per mail: griffie@oostgelre.nl

Gemeentehuis