De week van de pleegzorg

“Ruimte in je hart en in je huis? Niet twijfelen, doen!”

Het is de Week van de Pleegzorg en met deze actieweek wil Pleegzorg Nederland, onderdeel van Jeugdzorg Nederland, aandacht vragen voor pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Ook in de gemeente Oost Gelre is er een tekort aan pleegouders, zo vertelt wethouder Jos Hoenderboom. Hij is dan ook erg blij met de pleegouders die er wél zijn, zoals de familie V. uit een van de Oost Gelrese kerkdorpen. Om de privacy van de kinderen te beschermen, worden er in dit artikel geen namen genoemd.

De familie V. bestaat uit vader (46), moeder (47), een biologische zoon van 15 en twee pleegdochters van 11 en 10. “Wij hebben dus drie kinderen”, zegt moeder. “Tegen de kinderen zeiden we altijd ‘uit de buik of via de voordeur’.” De kinderwens was groot maar een zwangerschap liet lang op zich wachten, zo vertelt het stel. “Na de geboorte van onze zoon hadden we al snel het gevoel dat we nog plek genoeg hadden in ons huis en in ons hart voor meer kinderen. We stonden open voor pleegzorg en hebben toen het voorbereidingstraject gevolgd. Deze voorbereiding gaf een realistisch beeld van pleegzorg; je krijgt goed uitgelegd dat het ook heel zwaar kan zijn. Daarnaast krijg je een gezinsonderzoek en wordt ook gekeken of je het allebei graag wil. Direct daarna hebben we ons als pleegouders aangemeld.”

Verschillende vormen

Er bestaat kortdurende pleegzorg waarbij het kind na een korte periode weer naar huis kan, en langdurige pleegzorg waarbij het kind bij het pleeggezin blijft wonen, vaak totdat hij of zij volwassen is. De familie V. meldde zich aan voor beide varianten. “Er hebben ook nog andere kinderen bij ons gewoond, maar de rechter besloot dat de ouders nog een kans moesten krijgen. Ook stonden en staan wij open voor crisisopvang. Onze twee dochters zijn bij ons voor langdurige pleegzorg”, zo vertelt de familie. “Eigenlijk is de nood altijd hoog als een kind komt, dat ging ook zo bij onze kinderen. Het was niet bij aanvang duidelijk of ze zouden blijven. Onze dochters kwamen toen onze zoon nog jong was, tussen zijn derde en vijfde jaar en de meiden waren zelf ook nog erg jong toen ze bij ons kwamen.” De buitenwereld weet vaak niet dat de familie een pleeggezin is. “Onze kinderen zijn toevallig allemaal blond met blauwe ogen. Niemand stelt vragen en dat is heel prettig, zeker voor de kinderen. Zij willen vooral ‘gewoon’ zijn.”

De levensgeschiedenis is het verschil

De familie vindt het opvoeden van pleegkinderen niet wezenlijk anders dan het opvoeden van biologisch eigen kinderen. “Het enige verschil is dat de pleegkinderen een andere levensgeschiedenis hebben en dat je regelmatig overleg hebt. Met de begeleiders van entrea lindenhout maar ook bijvoorbeeld met de biologische ouders. Dat contact stimuleren we echt, de kinderen vragen er ook naar. Je moet wel altijd in je rol van pleegouder blijven en dat is niet altijd even makkelijk. We hebben niet dezelfde rechten als eigen ouders, zo hebben we bijvoorbeeld geen gezag. Er is een voogd van Jeugdzorg, die is eindverantwoordelijk en doet het regelwerk.”

Goede begeleiding

De beslissing om voor pleegzorg te gaan, is een goede geweest. “We staan er voor 100% achter. De liefde voor een pleegkind begint anders, maar je hecht je heel snel. In het begin werden we ook heel goed voorbereid op mogelijke negatieve zaken. Een van onze dochters heeft veel problematieken en daar komt veel hulpverlening bij kijken. Er zijn al heel wat gesprekken gevoerd aan deze keukentafel. We krijgen als gezin goede en professionele begeleiding van entrea lindenhout; vanuit deze organisatie hebben we onze eigen gezinsbegeleidster. Daarnaast is er dus een gezinsvoogd die eindverantwoordelijk is voor het kind zelf.”

Een verrijking

Een verrijking, zo noemt de familie de pleegzorg. “Natuurlijk moet je het graag willen en is het handig als je flexibel bent en tegen een stootje kunt. Je moet openstaan voor een kind met een eigen geschiedenis. Alleen al het feit dat deze kinderen door de rechter uit huis worden geplaatst is een trauma, ook al gebeurt dat met een reden. Wij kunnen echt zeggen dat pleegzorg ons leven heeft verrijkt. We moeten er niet aan denken dat we onze dochters niet zouden hebben. Het brengt een hoop reuring en we krijgen ontzettend veel terug van de kinderen. Ze zijn graag thuis en ze hebben een plekje in ons hart. Sommige mensen vragen wel eens of het stopt als ze 18 jaar worden. Natuurlijk niet! Wij worden opa en oma van hun kinderen, het stopt nooit.”

Voor pleegouders V. is het duidelijk: “Als je niets doet is de kans groot dat een kind van instelling naar instelling gaat, dat gun je geen enkel kind. Dus heb je plek in je hart en in je huis, meld je aan! Onze zoon vindt het ook leuk en leerzaam, hij heeft een belangrijke rol. Wij zijn ontzettend blij dat we kinderen een thuis hebben kunnen geven, dat was ons doel en dat is gelukt.”

Meer weten

Meer weten over pleegzorg? Kijk op www.openjewereld.nu. Op woensdag 11 december organiseert de gemeente Oost Gelre een inloopavond over pleegzorg voor mensen die geïnteresseerd zijn. Meer informatie volgt nog.

Banner openjewereld.nu

Omdat jij weer balans in zijn leven brengt. Open je wereld .nu