De Formulierenbrigade is er voor iedereen

‘We spreken ook Arabisch, Tigrinya en Engels’

De Formulierenbrigade is er voor alle inwoners van Oost Gelre. Naast het reguliere Formulierenbrigade-aanbod op donderdagochtend in Lichtenvoorde, is er ook een later spreekuur toegevoegd, mét een tolk. Deze donderdagavondaanvulling betekent dat mensen die overdag werken, na hun werktijd met hun administratie en brieven kunnen komen.

“Er wordt vaak van uitgegaan dat we er alleen zijn voor nieuwkomers, maar dat is absoluut niet het geval. Iedereen die moeite heeft met het invullen van formulieren of bij de administratie is welkom bij ons. We helpen graag!”, zo laten de medewerkers weten.

Hulp voor nieuwkomers is enorm verbeterd

De mogelijkheden zijn met de komst van Musie Sium enorm toegenomen. Sium is afkomstig uit Eritrea en spreekt, naast Tigrinya, ook Arabisch, Engels, een beetje Duits en uiteraard Nederlands. “Ik woon inmiddels 21 jaar in Nederland maar ik weet precies waar de nieuwkomers tegenaan lopen. Al voor de vraag gesteld is, weet ik waar ze voor komen. De hulp voor nieuwkomers is enorm verbeterd maar het kan nog steeds beter. De mensen zijn niet voorbereid op deze samenleving. Het is ook lastig dat de regels in elke gemeente weer anders zijn.”

Korte lijnen

Samen met vrijwilliger Ellen Bakker is Sium elke donderdagmiddag van 16.00 tot 18.00 aanwezig in het gemeentehuis in Lichtenvoorde.  “We helpen ook laaggeletterden en analfabeten”, legt Bakker uit. “We hebben korte lijnen met de SDOA, het sociaal loket en de belastingdienst. We merken dat de mensen ons kunnen vinden. Het is zo fijn dat Musie Arabisch en Tigrinya spreekt; dat wekt direct vertrouwen. De mensen voelen zich begrepen als ze in hun eigen taal kunnen praten.” Sium en Bakker vullen formulieren in en bellen met instanties. “We proberen de mensen zoveel mogelijk zelf te laten doen maar het is vaak heel complex. De regels veranderen geregeld en er worden snel boetes opgelegd. Daar maken we dan bezwaar tegen. De Nederlandse bureaucratie is enorm en dat is lastig voor iedereen, maar de nieuwkomers zijn het helemaal niet gewend.”

Laat de papieren niet liggen!

Het duo nodigt mensen die het nodig hebben, dan ook van harte uit: “Kom op tijd naar ons toe, laat de papieren niet liggen. Neem je papieren mee, wel graag in een map, en laat ons je helpen. We zijn er zeker ook voor jongeren. Zij zijn vaak de spreekbuis van de ouders. Onze hulp is hard nodig, zeker in deze coronatijd. En we doen het graag!”

Zelfstandig worden

De Formulierenbrigade is een heel mooi systeem om mensen ook de weg te wijzen naar andere mogelijkheden die de gemeente biedt. “Maar we zijn er nog niet. Achter de schermen gebeurt nu heel veel zodat we straks, als de coronatijd voorbij is, goed op kunnen starten. We komen in elk geval met extra programma’s voor jongeren”, zegt Lisa Steneker, programmamedewerker nieuwkomers. “We willen de mensen zoveel mogelijk dingen leren zodat ze zelfstandig kunnen worden. Dat is het doel.”

Openingstijden Formulierenbrigade

Het tolk-inloopspreekuur is elke donderdag van 16.00 tot 18.00 uur in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Het reguliere Formulierenbrigadespreekuur is donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur ook in het gemeentehuis. U hoeft geen afspraak te maken. De maandagochtend Formulierenbrigade locatie Groenlo blijft voorlopig vanwege de beperkte ruimte nog gesloten.

vrouw en man helpen iemand met invullen van formulier

Ellen Bakker en Musie Sium helpen een bezoeker