Coronabesmettingen in Vragender

De gemeente is zondag eind van de middag door de GGD geïnformeerd over een forse toename van het aantal coronabesmettingen in Vragender. Naar aanleiding van een besmetting van een inwoner uit Vragender leidde het bron- en contactonderzoek tot vervolgtesten. Daaruit zijn op dit moment 7 besmettingen naar voren gekomen. Dat betekent nogal wat voor een kleine en hechte gemeenschap als Vragender, onderkent burgemeester Annette Bronsvoort. “Het is belangrijk dat we nu samen de juiste maatregelen nemen om verder uitbreiding van het aantal besmettingen te voorkomen.”

Vanwege de eerste besmetting en de mogelijke uitkomsten van het bron- en contactonderzoek hadden de voetbalverenigingen Erix Lievelde en KSV Vragender de competitie in het afgelopen weekend al stilgelegd. Ook de trainingen zijn tot nader bericht stilgelegd. Burgemeester Bronsvoort waardeert deze voortvarende actie van de clubs. “Vragender en Lievelde zijn kleine gemeenschappen met een grote onderlinge verbondenheid. De voetbalclubs werken nauw samen. Ze realiseerden zich dat wellicht ook leden van hun verenigingen uit het bron- en contactonderzoek naar voren konden komen. Daarom hebben ze het zekere voor het onzekere genomen en alle activiteiten opgeschort. De gezondheid van hun leden en de inwoners van de kernen weegt zwaarder dan het sportieve aspect en daar hebben de clubs naar gehandeld. Dat waardeer ik bijzonder. Die waardering heb ik ook in een gesprek met hen uitgesproken.”

Thuisquarantaine

Deze week zal op basis van de coronatesten een beter beeld ontstaan van de situatie. Belangrijk hierin is dat de adviezen van de GGD worden opgevolgd, aldus de burgemeester. “Degenen die besmet zijn moeten in thuisquarantaine en dat geldt ook voor de huisgenoten. Ik wil nogmaals benadrukken dat het naleven van deze maatregelen echt noodzakelijk is om verdere besmettingen te voorkomen. Juist nu is het naleven van de thuisquarantaine, de 1,5 meter, de hygiënemaatregelen en het laten testen bij klachten belangrijk. Ik roep iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen in het onder controle krijgen van deze besmettingen.”

Meer besmettingen voorkomen

De gemeente staat in goed contact met de GGD. Burgemeester Bronsvoort benadrukt dat daarmee niet de privacy van besmette inwoners in het geding is. “Wij krijgen alleen het aantal besmettingen te horen en het postcodegebied waar ze wonen. De GGD voert een goed bron- en contactonderzoek uit en instrueert mensen die besmet zijn en hun huisgenoten over de thuisquarantaine en de regels die daarvoor gelden. Dat is de belangrijkste maatregel om verdere besmettingen te voorkomen. En als je op dit moment klachten hebt: laat je testen, laat het er niet op aankomen. Daarnaast is het goed om te zien dat in het geval van Vragender en Lievelde verenigingen en organisaties ook zelf verantwoordelijkheid nemen door de komende week bijeenkomsten af te gelasten of wedstrijden en trainingen uit te stellen.”

Informatie

Wie vragen heeft over corona of het afnemen van een coronatest kan terecht bij de GGD. Meer informatie staat op de website www.ggdnog.nl. Bellen mag ook via het 0800 – 1202. Online een afspraak maken voor een coronatest kan via www.coronatest.nl.