Corona: blijf rekening met elkaar houden!

Het coronavirus is met een comeback bezig. Dat was afgelopen vrijdagavond de duidelijke boodschap van het kabinet. Burgemeester Annette Bronsvoort maakt zich daar zorgen over. “Het aantal besmettingen in ons land loopt al dagen gestaag op. Er lijkt sprake van een 2e golf. Ook in onze gemeente zien we een forse stijging, ook onder jongeren. We moeten echt scherp blijven op het naleven van de maatregelen.”

burgemeester Annette BronsvoortLandelijk zijn nieuwe maatregelen afgekondigd. Maatregelen die op dit moment vooral in het westen van het land van kracht zijn. Toch moeten we er ons volgens burgemeester Bronsvoort van bewust zijn dat we ook in de Achterhoek, in Oost Gelre, waakzaam moeten zijn. “Zondag 13 september zagen we voor het eerst een forse toename van het aantal besmettingen. Een ruime week later telden we al 28 geregistreerde besmettingen, in bijna alle kernen. Daar zitten ook veel jongeren bij. Daarmee zijn wij één van de grotere brandhaarden in de Achterhoek.”

Zekere voor het onzekere

Vanaf het begin van de coronacrisis in maart heeft Oost Gelre het goed gedaan, constateert de burgemeester. “We hielden ons aan de maatregelen. We waren ons bewust van het belang om de kwetsbare groepen in onze samenleving te beschermen. We hebben op elkaar gelet en elkaar geholpen. Ook bij deze opleving van het aantal besmettingen zie ik die houding terug bij de verenigingen, organisaties en horecabedrijven in onze gemeente. Ze stellen wedstrijden en trainingen uit en laten bijeenkomsten even niet doorgaan. Ze nemen het zekere voor het onzekere en dat waardeer ik zeer.”

Maatregelen serieus nemen

Hoe vervelend het grote aantal besmettingen ook is, belangrijk is nu dat we samen de juiste dingen doen om verdere verspreiding te voorkomen. Burgemeester Bronsvoort wijst nog eens op de naleving van maatregelen als 1,5 meter afstand, handen wassen en testen als je klachten hebt. “Ze zijn bedoeld om de kwetsbare doelgroepen in onze samenleving te beschermen, om het virus onder controle te krijgen. Je wilt toch niet dat iemand in jouw omgeving het virus krijgt, ziek wordt, misschien zelfs in het ziekenhuis terechtkomt, door een moment dat jij de maatregelen even minder serieus neemt.”

Bestrijden coronavirus

De burgemeester benadrukt dat ieder van ons, jong en oud, een belangrijke schakel vormt in het voorkomen dat kwetsbare doelgroepen het slachtoffer worden van dit virus. “Laat dat niet gebeuren. Ik doe een dringend beroep op iedereen om het grote aantal besmettingen in onze gemeente een halt toe te roepen. Zodat we wegblijven van extra maatregelen. Maar vooral ook dat we elkaar beschermen en samen het coronavirus onder controle krijgen.”