College van B&W wenst alle inwoners van Lichtenvoorde een gezellige en veilige kermis

‘Let op jezelf en op elkaar tijdens de kermis’

Van 8 t/m 10 september is de kermis in Lichtenvoorde. Burgemeester Bronsvoort: “Een leuk, gezellig en jaarlijks terugkerend evenement. Met het Bloemencorso als grote trekpleister voor de hele regio op de zondag en veel gezelligheid in het centrum.”

Hoewel de nadruk ligt op het mooie feest, liggen er voor jongeren vaak verleidingen op de loer. Dat maakt het voor veel ouders ook een spannende tijd. Hoe gaat jouw kind bijvoorbeeld om met drank, drugs en lachgas? Wat kun je doen om jouw kind hierbij te helpen? En hoe ga je er zelf mee om?

Ga het gesprek aan

Het is goed om hier samen over in gesprek te gaan. Wat mag wel en wat mag niet? Welke afspraken kun je met je kind maken en welke voorbeeldrol heb je zelf? Deze en andere tips lees je op onze website www.oostgelre.nl.

Een paar tips om het gesprek aan te gaan:

  • Spreek van tevoren af dat jouw kind geen alcohol drinkt of drugs gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat dit helpt. Kinderen nemen meer van je aan dan je denkt!
  • Heeft je kind toch middelen gebruikt? Bespreek dit dan op een rustig moment. Geef duidelijk aan dat jij niet wilt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt. Leg ook uit waarom je deze regel hebt.
  • Blijf consequent en maak geen uitzonderingen. Dat voorkomt discussies als ‘de vorige keer mocht het wel, waarom mag het nu dan niet?’.
  • Beloon je kind als het zich aan de afspraak houdt.
  • Wees je bewust van je eigen middelengebruik en het voorbeeld dat je daarin hebt richting je kind.

Wekelijks een jeugdig slachtoffer van teveel alcohol

Kinderarts Bas Zegers van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven krijgt gemiddeld wekelijks een jeugdig slachtoffer van teveel alcohol binnengebracht. Door de alcohol is hun hartslag en bloeddruk sterk gedaald.

Alcohol geeft al je levensfuncties een knauw, zegt hij. ‘Er stroomt minder bloed naar je brein, waardoor je snel omvalt.’ Door vocht toe te brengen en soms zelfs te beademen, komen de jongeren weer bij. Maar de alcohol heeft dan al zijn werk gedaan. ‘Het lichaam is vergevingsgezind, maar alcohol heeft mogelijk effecten op de leercapaciteit. Juist in de puberteit is het brein ontzettend in ontwikkeling.’

Vooral het voorste deel van de hersenen, de frontaalkwab, is gevoelig voor drank. Dat merk je aan je losse gedrag op de avond zelf. Ook kunnen er langeretermijneffecten zijn. ‘Als je veel drinkt en vaak drinkt, zie je echt dat de leerfuncties kunnen afnemen’, zegt Zegers.

Bron: Blad van NIX

Iris in de Buurt op de kermis

Tijdens de kermis is Iris in de Buurt actief met een groep jongeren die getraind zijn om in gesprek te gaan met hun leeftijdsgenoten. Zij gaan met jongeren in gesprek over middelengebruik en de mogelijke gevolgen hiervan.

Extra toezicht door BOA’s

Daarnaast houden de BOA’s extra toezicht. Er wordt specifiek gecontroleerd op alcoholverstrekking aan minderjarigen, alcoholgebruik door minderjarigen, wildplassen en op het bezit, gebruik en/of verkoop van lachgas. Dit is tijdens de kermis verboden. De BOA’s delen strafbare feiten direct met de politie.

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid. Meld onveilige of verdachte situaties. Dit kunt u in het geval van een heterdaad doen door te bellen naar 112. Geen spoed, maar toch een belangrijke melding voor de politie? Bel 0900 – 88 44. Of meld anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over alcohol en jongeren op www.nix18.nl.  Informatie over de effecten en risico’s van drugsgebruik lees je op www.drugsinfo.nl.

Kermis Lichtenvoorde