College op bezoek in Vreden

Burgemeester Bronsvoort: “Elkaar kennen is een voorwaarde voor samenwerking.”

De gemeente Oost Gelre onderhoudt nauwe banden met Vreden.  Zowel het college van B&W als de gemeenteraad treffen elkaar met enige regelmaat. Onlangs bracht het college weer een bezoek aan het Vredener Rathaus. “Dat zijn waardevolle momenten”, aldus burgemeester Annette Bronsvoort. “Elkaar kennen en begrijpen is een voorwaarde om afspraken te maken.”

De grensoverschrijdende samenwerking is al lang een belangrijk aandachtspunt aan beide zijden van de grens. Er valt nog veel winst te halen op onderwerpen als werken, opleiding, bedrijvigheid en bereikbaarheid, meent burgemeester Bronsvoort. “Zowel binnen de regio Achterhoek als binnen de Euregio staan deze punten hoog op de agenda. Een mooi uitvloeisel hiervan zijn de Grenzhoppers. Maar bijvoorbeeld ook het Internationaal Netwerkbureau, waar bedrijven van beide zijden van de grens elkaar treffen.”

Het college van B&W van Oost Gelre brengt een bezoek aan Vreden
Het college van B&W brengt een bezoek aan de Verwaltungsvorstand Vreden

Kennen en gekend worden

“Om goede afspraken te kunnen maken is het belangrijk dat we elkaar goed kennen”, aldus burgemeester Bronsvoort. “Daarom is het belangrijk dat we elkaar niet alleen in officiële vergaderingen tegenkomen, maar elkaar ook informeel treffen. Zo krijg je inzicht in hoe dingen gaan en hoe je daar op een goede manier op in kunt spelen. In Duitsland gaat het soms net even anders als aan deze kant van de grens. Dat wederzijdse begrip betaalt zich uit op het moment dat je besluiten moet nemen.”

Uitwisseling

De wederzijdse ontmoetingen worden ook in de toekomst voorgezet en wellicht nog uitgebreid. “We hebben het ook over uitwisseling van ambtenaren gehad. Het is goed om op alle niveaus bij elkaar in de keuken te kijken. We gaan dit idee samen verder uitwerken.”