Collectieve zonnedaken dragen bij aan energieneutraal Oost Gelre

Zonnig Zieuwent komt met initiatief voor 5e en 6e zonnedak

Oost Gelre wil net als de hele Achterhoek in 2030 energieneutraal zijn. Dus net zoveel energie duurzaam opwekken als dat we verbruiken. Wethouder Bart Porskamp is blij met de belangrijke bijdrage die de energiecoöperaties hierin leveren. Hij doelt op de initiatieven voor collectieve zonnedaken. Zonnig Zieuwent is daar een goed voorbeeld van, maar ook Groenkracht in Groenlo en NoaberZon uit Vragender. Binnenkort presenteert Zonnig Zieuwent het 5e en 6e zonnedak. Op 29 januari houden ze daarvoor een informatieavond.

Deelname in zonnedaken is volgens wethouder Porskamp een goed alternatief voor inwoners die waarde hechten aan duurzaamheid en aan de ambitie voor een energieneutraal Oost Gelre. “Bijvoorbeeld inwoners die niet zelf de mogelijkheid hebben zonnepanelen op hun huis of pand te plaatsen. Maar wel het streven naar duurzaamheid willen ondersteunen.” Door het afnemen van certificaten kan de coöperatie Zonnig Zieuwent de zonnedaken realiseren. Wie een certificaat heeft deelt mee in de opbrengsten van het zonnedak, maar draagt dus ook bij aan duurzaamheid. “Het mes snijdt zo aan twee kanten.”

Postcoderoos

De zonnedaken werken volgens het principe van de postcoderoos. Dat heeft te maken met de voorwaarden die aan een dergelijk initiatief worden gesteld om in aanmerking te komen voor subsidie van de provincie. Bij de nieuwe zonnedaken gaat het om bepaalde postcodes in de omgeving van Zieuwent. Alleen inwoners van deze postcodegebieden kunnen de certificaten kopen. Wethouder Porskamp benadrukt nog eens de waardering voor de ondernemers. “Zij stellen kosteloos hun daken ter beschikking van dit initiatief. Dat toont hun betrokkenheid en is volgens mij ook de kracht van deze lokale initiatieven.”

Informatie

Wie zich persoonlijk wil laten informeren is welkom op de informatieavond op woensdag 29 januari, aanvang 20.00 uur bij Het Witte Paard in Zieuwent. Alle informatie vindt u ook op www.zonnigzieuwent.nl.

Logo Zonnig Zieuwent